radio

Op Missie en de Wespendief

27 oktober 2014
Stripjournaal

Luister hier BNR Trendwatch van 27 oktober 2014 terug:

Op Missie

op-missie-aimeedejongh-5503-382x504De verhalen van Nederlandse veteranen zijn nu gebundeld in een bijzonder stripboek. Voor dit album, in opdracht van het Nationaal Comité Veteranendag, zijn tien veteranen gekoppeld aan tien striptekenaars. Zo ontstonden er tien stripverhalen van elk vijf pagina's over Nederlandse missies. Van de Tweede Wereldoorlog, via Korea, Libanon en Kosovo tot aan de piraterijmissie in Somalië. Het zijn dus echte verhalen van echte veteranen. Het album is uitgegeven met tien verschillende covers, van elke tekenaar één. De covers van Aimée de Jongh (zie hiernaast) en Jan Cleijne zijn werkelijk prachtige kunstwerkjes.

Tien striptekenaars in één album, dat levert een bonte verzameling stripverhalen op. De kwaliteit is wisselend: sommige verhalen zijn moeilijk te volgen, andere willen te veel vertellen waardoor het een grote brij tekst wordt. Maar er zitten ook absolute pareltjes tussen. Het verhaal over de missie in Afghanistan van Erik Kriek springt er wat mij betreft echt uit. Hij vertelt het verhaal van hospik Mike van de Vondervoort, die met zijn kameraden op patrouille is. Alles is rustig, de mannen keuvelen wat terwijl ze over de zanderige wegen van Afghanistan rijden. Maar dan lopen ze in een hinderlaag van de Taliban. Mike's luitenant raakt ernstig gewond. Mike wil hem verzorgen en rent dwars door beschietingen en mitrailleurvuur naar hem toe. De heftigheid van zo'n slagveld en de chaos tijdens de aanval zijn door Erik Kriek mooi in beeld gebracht. Zijn zwierige tekenstijl met veel lijnen past precies bij de paniek die uitbreekt op het moment dat de patrouille in de hinderlaag loopt. In slechts vijf pagina's weet hij daardoor een indrukwekkend verhaal neer te zetten.

De terugkeer van de wespendief

De stripwereld is een enorme mannenwereld. Zowel de liefhebbers als de tekenaars zijn bijna zonder uitzondering mannen. Maar gelukkig is er een groot vrouwelijk tekentalent opgestaan: Aimée de Jongh. Sommigen kennen haar misschien van de strip Snippers in gratis krant Metro. Maar nu heeft ze ook haar eerste graphic novel afgeleverd en het is echt een prachtig boek geworden. In trefzekere zwart-wit tekeningen weet ze een mooi filmisch verhaal neer te zetten. Bijzonder is dat ze hele passages zonder tekst maakt, juist dat zorgt ervoor dat het boek leest als een film. En het spelen met licht en donker, zwart en wit, levert prachtig indringende scènes op.

Centraal in het verhaal staat de boekhandelaar Simon, die veel problemen aan zijn hoofd heeft omdat zijn boekhandel in crisistijd ten onder dreigt te gaan. Het noodlot slaat toe als hij puur toevallig getuige is als een vrouw zichzelf voor de trein gooit. Hij probeert haar nog te redden, maar het is te laat. Deze ervaring zet zijn hele leven op zijn kop en hij raakt totaal overhoop met zichzelf. In flashbacks zie je een trauma uit zijn jeugd dat nu weer terugkomt, en ook zijn relatie loopt steeds moeizamer. De beelden van de trein blijven terugkomen. Simon krijgt weer wat licht in zijn leven als hij het meisje Regina tegenkomt, maar tegelijkertijd maakt deze onmogelijke liefde het alleen maar moeilijker. Een prachtig gelaagd verhaal met een verrassend einde. Ik hoop dat Aimée de Jongh op deze weg verder gaat.

 

2 comments on “Op Missie en de Wespendief”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *