boekenkrant

Jerom wordt J.Rom, superhero

21 november 2014
Stripjournaal

Gisteren werd de nieuwe stripserie J.Rom, Force of Gold gepresenteerd in Antwerpen. Een nieuwe spin-off van Jerom, die we allemaal nog kennen van Suske en Wiske. Het is rauw en realistisch en ziet eruit als een echte Amerikaanse superhelden-comic. Niet helemaal mijn ding, maar ik denk dat het wel een succes gaat worden.

BNR Nieuwsradio belde me toen ik in Antwerpen bij de presentatie was. Luister hier terug:

 

En een artikel voor de Boekenkrant:

Foto (37)Wekenlang heeft Standaard Uitgeverij de stripwereld opgewarmd met een gewiekste marketingcampagne, maar nu is ‘ie er dan echt: J.Rom, Force of Gold. Ofwel Jerommeke van Suske en Wiske, zoals je hem nog niet eerder zag.

Na het succes van Amoras (de ‘volwassen’ Suske en Wiske), volgt nu een nieuwe spin-off. Dit keer is Jerom de hoofdfiguur. Dat is niet voor het eerst, want al in de jaren zestig had Jerom zijn eigen reeks. Als superheld, de gouden stuntman, bestreed hij toen het kwaad, met tante Sidonia, professor Barabas en het figuur Odilon aan zijn zijde. Een aparte reeks, maar wel helemaal in de stijl van Suske en Wiske.

Met Force of Gold wordt de superheldenserie nieuw leven ingeblazen, maar wel op een totaal andere manier. Jerom wordt J.Rom, een superheld naar Amerikaans voorbeeld. Tekenaar Romano Molenaar (vooral bekend van Storm) heeft de strip de uitstraling gegeven van een Amerikaanse comic: rauw, realistisch en met veel actie. J.Rom is niet alleen superheld, maar heeft ook menselijke trekjes. Hij is kwetsbaar, maakt fouten. Zo blijkt in dit eerste verhaal dat hij aan lager wal is geraakt, nadat hij een reddingsactie verprutste. Hij drinkt zich een ongeluk en heeft een flinke bierbuik in een smoezelig hemdje. Dan meldt Epifanie zich (‘noem mij maar Pi’), die J.Rom met veel moeite weet over te halen zijn superheldenbestaan weer op te pakken.

Na het eerste deel volgen nog twee delen van J.Rom, Force of Gold. Voor liefhebbers van de klassieke Suske en Wiske is de overgang naar J.Rom misschien wat groot. Johan De Smedt van Standaard Uitgeverij nam daar bij de presentatie van het album alvast een voorschot op. ‘Er zullen mensen zijn die zeggen: Vandersteen draait zich om in zijn graf. Maar als je zijn oeuvre levend wil houden, zul je moeten vernieuwen.’

Afbeeldingsresultaat voor j-rom

Ik denk dat hij daar gelijk in heeft. Bovendien was Willy Vandersteen, de bedenker van Suske en Wiske, een echte opportunist. Als het publiek het zo wilde, dan deed hij het zo. J.Rom sluit aan bij de stripwereld van 2014. Voor Vandersteen zou dat reden zijn geweest om onmiddellijk zijn akkoord te geven.

Of het ook echt een succes wordt, moet natuurlijk nog blijken. Maar de voortekenen zijn goed. Volgens de uitgeverij hebben de boekhandels al ruim ingekocht, veel meer dan bij Amoras. En daar kon je al niet omheen. Bovendien heeft de uitgeverij er een stevige marketingcampagne tegenaan gegooid. Door van tevoren steeds kleine details vrij te geven, werd de stripwereld alvast lekker gemaakt. Al wekenlang gingen de geruchten dat deze nieuwe reeks om Jerom ging, maar er werd niks bevestigd. Nu is het er, en kan iedereen voor zichzelf bepalen wat hij ervan vindt. Het zit goed in elkaar, maar voor de diehard Suske en Wiske liefhebber is het misschien een stap te ver.

2 comments on “Jerom wordt J.Rom, superhero”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *