stripnieuws

Inktspotprijs: 'Handschrift van een meester'

27 september 2016
Stripjournaal

De Inktspotprijs 2016 gaat naar Peter van Straaten. Het is de vijfde keer dat hij de prijs voor beste politieke tekening wint. De jury vond zijn cartoon over vluchtelingen meteen een uitzonderlijke. 'Deze tekening doet pijn.'

03-11-15_Peter-van-Straaten_Vluchteling(1) JPG.jpg

Afbeelding: Stichting Pers & Prent

Tijdens de prijsuitreiking -waar Van Straaten om gezondheidsredenen niet zelf bij kon zijn- droeg juryvoorzitter Theodor Holman de motivatie voor uit het juryrapport: 'De tekening is onmiddellijk veelzeggend, direct komisch en uiteraard zagen we het handschrift van een meester. De schoonheid van deze spotprent zit hem in alles wat er juist wordt verzwegen en wat niet is getekend. Er wordt een gesprek gesuggereerd om die ene zin heen die de tekenaar wel citeert. Het is een alledaags tafereel. Hier zien we onze buurvrouwen, maar de winnaar heeft iets anders gezien en gehoord. Deze tekening schrijnt. Deze tekening doet pijn. Deze tekening zegt namelijk iets over ons; hij laat ons lachen en ons schamen tegelijk.'

 

De prijs is in augustus al aan Peter van Straaten uitgereikt, in de zon op zijn balkon. Hij was zeer vereerd met de prijs.

De tweede prijs ging naar de Vlaming Geinz met zijn tekening ‘Brussel’. De derde prijs werd gewonnen door Cortés, met zijn tekening ‘Wir, Schafe…’.

Eerder ontstond er een relletje rondom de jury van de Inktspotprijs. Maar daarvan was tijdens de feestelijke uitreiking niks meer te merken.

 

2 comments on “Inktspotprijs: 'Handschrift van een meester'”

  1. Goed getekend alleen kan ik er ook wat anders onder zetten".Ik dacht dat u een vluchtling was komt omdat ik u bijna nooit buiten zie komen buurvrouw"dus niks schaamte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *