radio

Asterix, Spiegelingen en geld verdienen

7 september 2013
Stripjournaal

Luister hier BNR Trendwatch van 2 juli 2013 terug:

Asterix en de Picten

Op 24 oktober wordt het Asterix35covernieuwe album van Asterix verwacht met de titel Asterix en de Picten. Het is het eerste album van het nieuwe duo Jean-Yves Ferri en Didier Conrad. Zij hebben het overgenomen van de bejaarde oorspronkelijke tekenaar Albert Uderzo. Er wordt dus reikhalzend naar dit album uitgekeken, want de grote vraag is: blijft Asterix wel Asterix? Publicitair wordt het in ieder geval al handig aangepakt door steeds een paar kleine schetsen of fragmenten vrij te geven als teaser. En nu is er ook al een eerste coverontwerp getoond. Asterix en Obelix in Schotse rok verraadt meteen wie de Picten zijn: het is het volk dat vroeger in Schotland woonde.

Als cover voor een Asterix-album is het nog een beetje een simpele tekening. Het geeft een indruk van het verhaal, maar er zit nog wat weinig actie in. Waarschijnlijk wordt deze cover nu verspreid voor publicitaire doeleinden, en wordt de uiteindelijke cover in oktober weer helemaal anders.

Spiegelingen

Een bijzonder project in stripland is de trilogie Spiegelingen van de Franse scenariste Valérie Mangin. De drie delen zijn elk door een andere tekenaar getekend en samen vormen ze een verhaal dat je hersenen doet kraken en je hoofd doet duizelen. Het is -zoals dat heet- een raamvertelling, oftewel een verhaal in een verhaal. Het begint in deel 1 met de 19e eeuwse schrijver Honoré de Balzac die een verhalenfeuilleton publiceert in een krant. Maar iemand lijkt hem te saboteren, want de verhalen die 's ochtends in de spiegelingen1krant staan, zijn niet de verhalen die hij aangeleverd heeft. Tot Balzacs grote ontsteltenis gaan de verhalen nu over hem, en wordt er precies beschreven wat hij de dag ervoor heeft gedaan. Van zijn pogingen om de saboteur van zijn feuilleton te ontmaskeren tot de rendez-vous met zijn minnares. Als de verhalen in de krant niet meer alleen zijn belevenissen van de dag ervoor beschrijven, maar ook een voorspellende waarde krijgen, draait Balzac volledig door.

Dan deel 2, over de Franse filmregisseur Henri Clouzot. Dit deel speelt in de jaren 40, net na de Tweede Wereldoorlog. Clouzot wil een film maken over Honoré de Balzac, eigenlijk precies het verhaal van Spiegelingen deel 1. Maar ook Clouzot raakt de controle over zijn project totaal kwijt. Er verschijnen beelden op de filmrollen waarvan niemand weet wie ze gedraaid heeft. Beelden waar Clouzot zelf niet goed uit komt, want hij slaat zijn hoofdrolspeelster Suzy. Als er vervolgens ook vragen ontstaan over het collaboratieverleden van Clouzot en het geld waarmee de film gefinancierd wordt, komt hij in net zo'n destructieve neerwaartse spiraal terecht als het onderwerp van zijn film, Honoré de Balzac.

Deel 1 en 2 zijn mooie verhalen met een neurotisch randje en opvallende overlap, maar in deel 3 komt alles samen. De scheidslijn tussen fictie en werkelijkheid verdwijnt volledig en doet je duizelen. Deel 3 gaat over Valérie Mangin, de schrijfster zelf. Zij komt in een winkel de albums Spiegelingen deel 1 en 2 tegen, nog voordat ze die geschreven heeft. Een album van zichzelf dat ze nog moet schrijven, daar moet ze meer van weten. Maar de albums verdwijnen weer op raadselachtige wijze voordat ze ze kan lezen.spiegelingen2 Ze blijft er naar zoeken en stuit dan ineens op... 'Spiegelingen' deel 3. Het album dat je op dat moment als lezer in je hand hebt. Vanaf dat moment vallen de puzzelstukjes van een vreemde puzzel langzaam in elkaar...

Spiegelingen is een mooi en gewaagd drieluik waarvan je pas merkt hoe briljant het in elkaar zit als je deel 3 hebt gelezen. Gemaakt door één scenariste, maar met drie verschillende tekenaars met ieder een heel eigen stijl. Het enige jammere is dat de tekeningen van deel 2 wat statisch en zwaar zijn, waardoor dat deel minder blijft hangen dan de overige delen. Maar met Spiegelingen is toch een mooi staaltje stripgeschiedenis afgeleverd.

Geld verdienen

Strips zijn eecigaresn betere belegging dan goud en aandelen, want je haalt er meer rendement mee. Dat bleek laatst uit een onderzoek. En als er één strip is waar je geld mee kan  verdienen, dan is het Kuifje. Op een veiling in Parijs zijn een aantal topstukken weer voor flinke prijzen verkocht. Een originele pagina uit De geheimzinnige ster bracht 200.000 euro op. En een eerste druk van De sigaren van de farao uit 1934 -die toen slechts een paar cent kostte- ging onder de hamer voor 51.000 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *