radio

Suske en Wiske groot en klein

11 november 2013
Stripjournaal

Luister hier BNR Trendwatch van 11 november 2013 terug:

 

Is Wiske dood?

Dat is de grote vraag die bleef hangen na deel 1 van Amoras, oftewel de 'volwassen' versie van Suske en Wiske. Standaard uitgeverij speelt daar handig op in door rond de publiciteit voor deel 2 zelfs het graf van Wiske op het Museumplein te plaatsen. In dit nieuwe deel wordt duidelijk of Wiske haar val in het ravijn overleefd heeft.

Afbeeldingsresultaat voor amoras wiske graf

Het is niet ondenkbaar dat Wiske in deze serie overlijdt. Deze strip is zo anders dan de klassieke Suske en Wiske dat alles mogelijk is. De tekeningen zijn realistischer, het verhaal is harder. Suske en Wiske zijn in Amoras een jaar of twintig en door onhandigheid van Lambik komen ze terecht op het eiland Amoras, maar dan in het jaar 2047. amoras1Ze krijgen het aan de stok met hun aloude vijand Krimson, die nu een keiharde schurk is die het duo het liefst zo snel mogelijk de dood in stuurt. Het geweld is soms bloederig, het taalgebruik beperkt zich niet tot hemel, maar krachttermen als verdomme en fuck worden nu ook aan het Suske en Wiske vocabulaire toegevoegd.

Een gewaagd project om een klassieke strip als Suske en Wiske zo'n afwijkende spinoff te geven. Het blijft vreemd om je tijdens het lezen te bedenken dat dit toch echt over het brave duo Suske en Wiske gaat. Maar dankzij het ijzersterke verhaal van Marc Legendre en de prachtige tekeningen van Charel Cambré is dit zeker een geslaagd experiment!

Klein Suske en Wiske

Nu de Sint weer bijna in het land is, is het goed om ook te kijken naar een spinoff van Suske en Wiske die totaal de andere kant uit gaat: Klein Suske en Wiske. Deze reeks is in 2002 ontwikkeld en is echt bedoelt voor de jongste lezertjes. Suske en Wiske zijn kleuters en beleven avonturen met hun hondje Tobias. De volwassenen komen er niet aan te pas. Het zijn simpele verhaaltjes, met toegankelijke teksten voor de kleinste lezers. De reeks loopt zo goed, dat hiervan ook merchandising en andere afgeleide producten zijn gemaakt. Zo zijn er ook echte leesboekjes aangepast aan het leesniveau van kinderen.

En de gewone Suske en Wiske strips? Hoe staat het daar dan mee? Helaas zijn die de laatste jaren afgegleden naar simpele kinderverhalen. Waar het vroeger een echte familiestrip was, leuk voor kinderen én volwassenen, is het nu een flauwe schaduw van wat het ooit was. Het nieuwe tekenduo probeert terug te gaan naar de tijd van Vandersteen, maar het levert te kolderieke situaties op en ze laten allerlei oude nevenfiguren opdraven die niet voor niets maar éénmalig hadden opgetreden. Het zou mooi zijn als de tijd en het geld en de energie die in Amoras wordt gestoken, ook weer in de gewone reeks zou gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *