radio

Piraten, Urbanus en Stripboekengala

6 januari 2014
Stripjournaal

Luister hier BNR Trendwatch van 6 januari 2014 terug:

Over struikrovers en piraten: Turpin

Wat krijg je als klunzige geheim agenten een struikrover die eigenlijk geen struikrover is piraat laten spelen? Juist, complete chaos. En dat is meteen een goed woord om de nieuwe strip Turpin mee te omschrijven. Rick Turpin speelt als onderdeel van een weddenschap voor struikrover en overvalt een koets. Alleen jammer dat in die koets nu net een stel geheim agenten van de Britse kroon zit. De agenten bevelen Turpin mee te werken aan hun opdracht: de jonge edelman Garnett Pursell moet vanuit de Caraïben terug naar zijn vader in Engeland. En ze moeten dat voor elkaar krijgen door te zorgen dat Pursell het helemaal beu wordt aan de andere kant van de wereld. Er wordt een plan uitgedacht waarbij Turpin als piraat eerst Pursell moet ontvoeren, om hem daarna vrij te laten als Engeland zogenaamd 3000 pond losgeld voor hem heeft betaald. Uit dankbaarheid zal hij dan wel terugkeren naar Engeland. Volg je het nog? Alleen al deze kolderieke redenering geeft de sfeer van de strip goed weer. turpin_fragmentAls Pursell dan ook nog ontvoert wordt door échte piraten die denken dat Turpin één van hen is, is de chaos echt compleet.

Dit is het eerste verhaal van een strip die een nieuwe reeks moet worden. Aan het aloude piratenthema wordt in dit verhaal een mooie draai gegeven. Het stelletje simpele zielen dat een nog simpelere opdracht bijzonder serieus neemt, zorgt voor hilarische situaties. Het wordt daardoor af en toe ook wat simplistisch en de karakters blijven nog wat vlak, maar er zit zeker potentie in deze nieuwe serie. Uitkijken naar nummer 2 dus!

Urbanus

urbanus_coverIn Nederland is Urbanus bekend als cabaretier op het podium, maar in België is hij misschien wel bekender door zijn eigen strip. Al jaren scoort de strip Urbanus daar hoge verkoopcijfers. De verhalen zijn compleet absurdistisch, geschreven door Urbanus zelf en getekend door Willy Linthout. Urbanus lijkt in deze strip op een puber van een jaar of 14, en wordt geflankeerd door zijn vader Cesar, zijn moeder Eufrazie, de vlieg Amedee en de hond met zwevende kop Nabuko Donosor. De strip is een opeenvolging van absurde situaties, met op de achtergrond nog iets dat op een lopend verhaal lijkt. In de laatste uitgave wil Mephisto, de advocaat van de duivel, de ziel van Urbanus kopen voor 2 miljoen euro. Maar Urbanus vindt dat te weinig en besluit een veiling te organiseren waar God de Vader en Mephisto tegen elkaar opbieden. Voor 11 miljoen en drie wensen verkoopt Urbanus daar zijn ziel aan de duivel. Overigens worden de zielen van Cesar en Eufrazie per ongeluk voor een paar euro verkocht aan meneer pastoor en Jef Patat, degene die in de Urbanus-verhalen meestal de hoofdrolspelers dwars zit. Het verhaal is complete kolder, de tekeningen zijn een beetje rommelig, maar het klopt wel allemaal. Deze strip verdient meer podium in Nederland, al is de humor misschien gewoon té Vlaams.urbanus_fragment

Gala van het Stripboek

Op 25 januari wordt voor het eerst het Gala van het Stripboek georganiseerd. Een soort Boekenbal, maar dan voor strips. Dat gebeurt allemaal in museum Meermanno in Den Haag, waar nu een tentoonstelling loopt over 200 jaar strips in Nederland. Als het gala een succes is, wordt het een jaarlijks terugkerend evenement. De tentoonstelling is overigens verlengd tot minimaal maart, ook al staat dat nog niet op de website van het museum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *