Een nieuw stripmuseum en digitale strips

Een nieuw jaar, een nieuw begin. En het moment om definitief de balans van 2014 op te maken. Dat deed ik in de studio van BNR bij Roelof Hemmen.

Luister hier terug:

 

Het succes van het stripmuseum

colonne-1.
Foto: Belgisch Stripcentrum

Voor het Belgisch Stripcentrum in Brussel valt die balans van 2014 erg goed uit, want het was voor het stripmuseum een recordjaar. Op de kop af 216.217 mensen bezochten afgelopen jaar het museum, een stijging van maar liefst 9 procent ten opzichte van 2013 en het hoogste aantal ooit. Waarschijnlijk speelt wel mee dat het museum in 2014 haar 25-jarig bestaan vierde. Maar het laat ook zien dat strips nog steeds leven en een groot publiek aanspreken.

En dat is goed nieuws voor Dordrecht, want daar wordt ook gewerkt aan een stripmuseum. Het monumentale pand ‘De Berckepoort’ in de Voorstraat moet de komende tijd verbouwd worden, zodat in 2016 de deuren van het museum open kunnen. Er is al een stripmuseum in Groningen, en nu komt er dus nog een bij. Voor wie zich afvraagt of twee stripmusea in Nederland wel nodig zijn, verwijs ik graag naar de column van mijn Boekenkrantcollega Caroline van der Lee. Want zoals zij schrijft, er zijn maar liefst elf natuurhistorische musea in Nederland en ontelbare exposities voor moderne kunst. Daarbij vraagt niemand zich af of het wat veel is. En waar Groningen zich vooral richt op strips van eigen bodem, wil Dordrecht meer naar het buitenland kijken en ook plaats vrijmaken voor bijvoorbeeld Marvel Comics.

Spotify voor strips

Ondertussen wordt er ook hard gewerkt aan een manier om strips het digitale tijdperk in te helpen. Want waar muziek massaal gestreamd wordt via Spotify en boeken als e-Book beschikbaar zijn op de iPad, is een stripverhaal over het algemeen nog een papieren album. Dat vind ik persoonlijk nog steeds het leukste, maar de stripwereld dreigt daarmee wel achter te blijven bij nieuwe ontwikkelingen. En dus hebben uitgeverijen Ballon Media en Standaard Uitgeverij de handen ineen geslagen om een digitaal stripplatform te beginnen onder de naam YIEHA. Daarmee willen ze hun stripverhalen naar laptop, tablet en smartphone brengen. Hoe het eruit gaat zien is nog niet duidelijk, want YIEHA is nog in de testfase. Op yieha.be kun je je aanmelden als tester.

Toch kun je soms al digitaal strips lezen op een heel onverwachte plek. Heb je al eens wat verder gekeken in de app van RTL Nieuws? Ga naar de tab ‘By the way’, swipe een keer naar rechts en daar kun je een strip van Agent 327 selecteren. Elke dag komen er twee nieuwe stroken bij, en zo kan je ouderwets een heel avonturenverhaal volgen, maar dan heel 2015 via de iPad. Leuk dat RTL Nieuws de strip op deze manier omarmt!

1 Trackback / Pingback

  1. Stripmuseum Rotterdam dit weekend open – Stripjournaal

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*