radio

'Frankrijk is echt geen fort in stripland'

2 februari 2016
Stripjournaal

Als je als Nederlandse of Belgische striptekenaar je strip wil publiceren in Frankrijk, dan kan dat gewoon. De Franse markt wordt vaak gezien als een soort fort waar je niet binnen komt, maar daar klopt niks van. Dat zegt striptekenaar Aimée de Jongh, net terug uit Angoulême waar ze de Franse vertaling van haar strip De terugkeer van de wespendief heeft gepromoot.

Foto: Ryun Reuchamps

"Je moet een beetje durven", zegt Aimée in een interview op BNR Nieuwsradio. "Je moet mailen en langsgaan en je portfolio laten zien. Dan zijn ze vast wel geïnteresseerd. Ik blijf dat ook doen, ik zorg dat ze mijn werk blijven zien." Maar een beetje geluk speelt in haar geval ook mee: uitgeverij Dargaud was net een nieuwe reeks gestart met jonge, debuterende auteurs. En zo zag haar boek nogmaals het levenslicht, maar dan als Le retour de la bondrée. 

Hier kun je het gesprek bij BNR terugluisteren:


Aimée de Jongh is bij het grote publiek vooral bekend van haar strip Snippers in gratis krant Metro. Met haar graphic novel De terugkeer van de wespendief gooide ze hoge ogen en werd ze genomineerd voor de Stripschappenning voor Album van het Jaar 2014. Ze was onder de indruk van de grootte van het stripfestival in Angoulême en de enorme aantallen stripboeken. Nederland heeft wat dat betreft nog een lange weg te gaan.

"Nederland ligt al jaren een beetje achter, ook als je kijkt naar de stripbeurzen. Het is allemaal heel kleinschalig. Het is wel gezellig, maar het kan zich niet meten met wat er in Frankrijk en België gebeurt." En voorlopig ziet Aimée dat ook niet veranderen. "Frankrijk heeft zo'n lange historie van strips, dat ga je niet even in een paar jaar inhalen." Maar ze heeft wel een oproep aan alle aspirant-tekenaars die Nederland weer op de stripkaart moeten zetten: "Ze moeten niet op hun zolderkamertje blijven zitten en stripjes voor zichzelf maken. Ze moeten echt die stap naar buiten maken."

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *