recensie

GENOMINEERD: Suske en Wiske

11 februari 2016
Stripjournaal

Tot aan de prijsuitreiking op de Stripdagen elke week bij Stripjournaal één van de genomineerden voor Album van het Jaar in de categorie Jeugd. Vandaag: Suske en Wiske - Sooi en Sientje.

Na 70 jaar en ruim 300 albums lukt het Suske en Wiske toch nog om in de nominatielijst voor de Stripschappenningen terecht te komen. En met een bijzonder album, want Sooi en Sientje is een hommage aan geestelijk vader Willy Vandersteen.

Het verhaal begint ermee dat Suske en Wiske merken dat hun avonturen ineens worden ingepikt door twee andere kinderen: Sooi en Sientje. Zelfs de krant publiceert niet langer de avonturen van Suske en Wiske, maar de avonturen van Sooi en Sientje. Als tante Sidonia ineens haar kleur kwijt is, is het duidelijk dat er echt iets mis is. Sooi en Sientje blijken twee afgekeurde stripfiguren van Willy Vandersteen te zijn, die op een of andere manier toch avonturen zijn gaan beleven. Als dat zo doorgaat zullen ze Suske en Wiske overvleugelen en dan verdwijnen de laatste. Om dit probleem op te lossen reizen Suske en Wiske met de teletijdmachine naar de jonge Willy Vandersteen, midden in de Tweede Wereldoorlog, om de schets van Sooi en Sientje te bemachtigen.

Het album is daarmee een hommage aan Vandersteen geworden, waarin flink wordt gespeeld met het medium strip. Met stripfiguren die letterlijk hun kleur verliezen, rondslingerende schetsen van de hoofdfiguren en een magische gom. En wie een beetje tussen de regels door kan lezen, ziet vanalles uit de geschiedenis van Suske en Wiske en Willy Vandersteen opduiken. Zo lijken Sooi en Sientje verdacht veel op figuren uit De Vrolijke Bengels, een reeks van Vandersteen uit de jaren 50.

10-02 suske en wiske

Op de cover zien we voor het eerst niet zomaar de titel onder Suske en Wiske staan, maar is Suske en Wiske doorgestreept en vervangen door Sooi en Sientje. Een mooie vondst die erg goed triggered. Het verhaal zit verder boordevol elementen die een stukje stripgeschiedenis op een originele manier belichten.

Toch merk je dat het tempo in de Suske en Wiske-verhalen de laatste jaren behoorlijk is opgevoerd. Het is heel erg hit-and-run geworden, en dat betekent dat een goed gevonden hommage-album als dit niet kan tippen aan soortgelijke albums van Paul Geerts, zoals De parel in de lotusbloem en De 7 Schaken. Suske en Wiske zijn weer sterk terug, maar het is wel definitief een kinderstrip geworden.

11-02 vrolijke bengels

De Vrolijke Bengels, de gagstrip waarop de figuren Sooi en Sientje zijn geïnspireerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *