stripnieuws

Rhonda crowdfund bijna drie keer het streefbedrag

5 april 2016
Stripjournaal

Dat crowdfunding een goede manier kan zijn om een stripproject van de grond te krijgen, bewijst Hans van Oudenaarden met zijn strip Rhonda. Voor een luxe Franse uitgave heeft hij maar liefst 278% van het streefbedrag binnen gehaald, bijna drie keer zoveel als nodig was.

Coverontwerp voor het derde deel van Rhonda: Route 66.

Hij is er zelf een beetje van ondersteboven, laat hij aan Stripjournaal weten. 'Fantastisch, dit had ik ook niet aan zien komen.' Crowdfunding was voor hem en uitgever BDMust een experiment, maar een experiment dat goed uitpakt. 'Het was eigenlijk niet voor het boek, maar meer voor de dingen eromheen. Een mooie luxe genummerde uitgave, een ex-libris, een gesigneerd tekening. Echt een verzamelaarspakket.'

Van Oudenaarden had €6000,- nodig, en het is uiteindelijk €16.700,- geworden. Een deel van dat extra geld gaat naar het drukwerk. Want nu er meer inschrijvingen zijn dan verwacht, moet er ook meer gedrukt worden. 'En de rest wordt verdeeld onder de partijen. Dus daar krijg ik ook een deel van, ik moet er tenslotte van leven', verklaart Van Oudenaarden.

Het is een extra opsteker dat deze strip juist in stripland Frankrijk zo veel opgeleverd heeft. 'Ik heb zo vaak gehoord dat de Franse markt ondoordringbaar is. Maar dat valt wel mee, heb ik nu gemerkt. Ik zag op Franse stripbeurzen al dat de mensen Rhonda wel leuk vonden. De Fransen houden van goed eten, lekkere wijnen en mooie strips. Als je maar iets bijzonders te bieden hebt, mooi uitgevoerd, dan willen ze wel.'

En het blijft niet bij Frankrijk. Rhonda verschijnt in mei in het Duits en later ook in het Pools. Maar eerst heeft Van Oudenaarden nog een hoop werk te doen aan de albums die via de crowdfundingsactie verkocht zijn. 'Ik moet nu ook in al die verkochte albums een tekening gaan maken,' lacht hij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *