Amoras kruipt onder je huid
Na anderhalf jaar en zes albums kwam er eind vorig jaar een eind aan de meest besproken restyling van een strip sinds jaren: Amoras. Nu zijn alle delen van “de volwassen Suske en Wiske” gebundeld in één boek: Amoras, de complete saga. Tijd om de balans op te maken.
Het avontuur begint –heel klassiek- met de teletijdmachine. Terwijl professor Barabas onderweg is naar een congres om de wereld te redden van de nakende ondergang, spelen Suske en Wiske met de teletijdmachine. Maar door gepruts van Lambik, die de hele aardbol wil terugflitsen naar de tijd van voor de wereldcrisis, worden Suske en Wiske per ongeluk naar de toekomst gestuurd. Naar het eiland Amoras , in 2047.
De draad wordt weer opgepikt als Suske over het desolate eiland zwerft, op zoek naar Wiske. Blijkbaar zijn ze elkaar ergens kwijtgeraakt. Hij ontmoet wel ander vrouwelijk schoon, in de vorm van de mysterieuze Jerusalem. Maar zij is niet de enige die hij tegenkomt, want al gauw stuit hij op een oude bekende: Krimson. Hij wil de diamanten op Amoras ontginnen, maar zit daarbij op een tijdbom: een allesverwoestende vulkaan wordt steeds actiever.
Tel daarbij op het prachtige, dynamische tekenwerk van Charel Cambré dat je werkelijk de strip in trekt, en je hebt de ingrediënten voor de cocktail die Amoras zijn grimmige karakter geeft. Krimson is in deze serie een angstaanjagende schurk met zwart omrande ogen en een meedogenloos karakter. Maar ook Jerusalem deinst er niet voor terug om haar tegenstanders zonder pardon de dood in te jagen. Het bloed spat af en toe van de pagina’s af. De uitbarstende vulkaan giet over de laatste delen nog een extra apocalyptisch sausje.
Het is een fascinerend verhaal, waarin de zoektocht van Suske en Wiske naar elkaar centraal staat, en waarin ze proberen weg te komen van Amoras, weg uit 2047. De enige die dankzij een kopie van de teletijdmachine vrolijk heen en weer reist tussen heden en toekomst is Krimson. En hier wordt het wel heel ingewikkeld. Door de voortdurende flashbacks en flash forwards, en Krimson die constant op en neer reist tussen beide tijdvakken, raak je op den duur totaal de draad kwijt. Dat wordt nog eens versterkt doordat je geen onderscheid ziet tussen 2047 en nu. Ze zijn allebei grauw, grijs en troosteloos.
De reeks is soms wel erg gewelddadig en het ingewikkelde verhaal wordt wel wat lang uitgesmeerd over zes albums, maar toch… als je eenmaal bij deel zes bent aangekomen, is deze strip onder je huid gaan zitten. Als Suske probeert de gebeurtenissen naar zijn hand te zetten door terug in de tijd te reizen naar een moment dat hij eerder meegemaakt heeft, en als je ziet wat professor Barabas in het heden probeert om Suske en Wiske in de toekomst te helpen, gaat het je duizelen. Eens te meer blijkt aan het eind van de reeks dat alle bestaande conventies overboord worden geworpen.
Onwillekeurig ga je nadenken over tijd en ruimte, en over hoe het anders had kunnen lopen. Iets dat bij een gewoon Suske en Wiske-album nog nooit is gebeurd…
Dit artikel is eerder verschenen in BK Strips.
[…] hier het volledige interview met Paul Geerts bij stripspeciaalzaak.be, waarin hij ook over de reeks Amoras zegt: ‘Ik weet niet of Willy Vandersteen daarmee akkoord zou zijn […]
[…] De prijs wordt elk jaar uitgereikt voor het beste Nederlandstalige stripalbum van het afgelopen jaar. De winnaar krijgt een bedrag van 5000 euro en een tekening van de vorige winnaar, in dit Marc Legendre en Charel Cambré voor Amoras. […]
[…] was voor de uitgeverij een groot succes. In drie jaar tijd zijn er 650.000 albums van verkocht, een absolute klapper. Daarna volgde Jerom als superheld in J-Rom. Met 20.000 verkochte exemplaren per album was het […]
Het einde van deel 6 is redelijk definitief, maar er wordt toch gewerkt aan nieuwe verhalen: https://stripjournaal.com/2016/03/31/amoras-komt-terug/. Al is nog niet duidelijk wat het precies wordt, want een direct vervolg op Amoras is onmogelijk.
Waar blijft album 7,8,9,10 enz.???