Keizer Wilhelm II: een goudmijn voor elke stripmaker
Wist je dat de laatste Duitse keizer Wilhelm II de laatste jaren van zijn leven als banneling in Nederland heeft doorgebracht? Het is een fascinerend element uit de geschiedenis van de 20e eeuw, dat nu omgezet is in een stripboek.
Vandaag verschijnt De keizer die zijn land ontvluchtte, een stripboek van Hennie Vaessen en Tine Bouwhuis. Het is volledig gewijd aan Wilhelm II die na de Eerste Wereldoorlog Duitsland ontvluchtte en onderdak vond in Nederland. In Eijsden (vlak onder Maastricht) kwam hij met de trein het land binnen, en uiteindelijk vestigde hij zich in Doorn, op de Utrechtse heuvelrug. Huis Doorn is nog steeds een museum over Wilhelm II. De keizer woonde hier tot zijn dood in 1941.
Tijdsbeeld
De man die als Duitse keizer voorbestemd was voor grootse dingen, maar eenzaam en vergeten stierf in een Utrechts dorp. In zoveel tragiek zit natuurlijk een fantastisch stripverhaal. Maar de strip gaat niet alleen over de keizer, zeggen de makers. Het gaat ook over een kantelpunt in de geschiedenis, de overgang van de oude naar de nieuwe orde. 'In feite is niet Wilhelm de hoofdpersoon van onze strip maar de veranderende wereld om hem heen. Wilhelm is onze 'rode draad' in deze geschiedenis. Vanuit Doorn kan hij alleen maar met lede ogen toezien op de opkomst van het Nationaal Socialisme in Duitsland, hopend op een terugkeer naar de macht. Tevergeefs.'
Goudmijn
Vaessen en Bouwhuis hebben ervaring met historische strips. Eerder maakten ze De slag om Arnhem, Slag om de Grebbeberg en Strijd om de Grebbeberg. Alledrie verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Nu wordt het dus tijd voor de Eerste Wereldoorlog en de nasleep. 'De uitdaging is om deze keizer overtuigend ten tonele ten voeren. Niet als een bordkartonnen stripfiguur, maar als mens van vlees en bloed.'
Wilhelm II leeft een leven met vele hoogte- én dieptepunten. Hilarische momenten worden afgewisseld door diep menselijke tragiek. Hij sterft uiteindelijk door bijna iedereen vergeten in zijn eigen koninkrijkje in Doorn. 'Wilhelm II: een goudmijn voor elke stripmaker', besluiten de makers van deze strip.