stripnieuws

'Franquin voelde zich slaaf van zijn contracten'

16 januari 2017
Stripjournaal

Het jaar 2017 wordt een jubileumjaar voor Guust Flater, de notoir luie kantoorbediende van André Franquin. In februari viert hij zijn zestigste verjaardag. Eén van de belangrijkste bijfiguren in de reeks is meneer Demesmaeker, de opvliegende zakenman die jarenlang tevergeefs geprobeerd heeft zijn contracten te laten tekenen op het kantoor van Guust. Maar die contracten zaten niet alleen Demesmaeker dwars, ook voor Franquin waren ze een blok aan zijn been.

Affiche van de expositie over Guust Flater

Het Financieele Dagblad sprak met de Belgische stripkenner Didier Pasamonik, die de figuur van Demesmaeker ziet als een manier van Franquin om zich te verzetten tegen de productiedwang bij het weekblad Robbedoes. ‘Hij voelde zich vaak een gevangene van zijn werk’, zegt Pasamonik. ‘In de Guust-strip maakt Franquin, die iets anarchistisch had, eigenlijk alle contracten en deadlines die zijn eigen leven bepaalden belachelijk. Hij voelde zich een slaaf van zijn contracten.’

Anti-held
De druk voor Franquin kwam misschien ook wel door het enorme succes van Guust Flater. Pasamonik schat dat hij goed is geweest voor zo'n 50 miljoen verkochte albums. Guust was een van de eerste anti-helden, in een tijd dat striphelden nog onkreukbare jonge mannen waren van het kaliber Kuifje en Robbedoes. De nieuwe figuur van Franquin kreeg een onduidelijk baantje op het kantoor van uitgever Dupuis en was liever lui dan moe. Als hij dan al eens iets deed, maakte hij vooral het leven van zijn chef Kwabbernoot zuur. Of hij schopte de ondertekening van de contracten van de legendarische Demesmaeker weer eens in de war, waarna de laatste steevast rood aangelopen van woede het pand uitbeende.

Demesmaeker tekent contracten bij Guust Flater

Guust in de toekomst
Sinds twee jaar zijn de rechten voor Guust Flater weer terug bij Dupuis, en sindsdien gebeurt er ook weer vanalles rond de stripfiguur. Er wordt gewerkt aan een speelfilm van Guust en in het voorjaar opent Dupuis een attractiepark rond de creaties van Franquin in Avignon. Er zijn bovendien ook plannen voor een Robbedoespark in België, waar waarschijnlijk ook een plekje voor Guust komt.

En natuurlijk is er zijn zestigste verjaardag dit jaar. In het Centre Pompidou kun je tot 10 april nog genieten van de tentoonstelling Gaston au-delà de Lagaffe (Gaston Lagaffe is de Franse naam voor Guust Flater). Van die expositie -met veel originele tekeningen- is overigens ook een mooi naslagwerk te koop.

Lees hier het hele artikel in het FD, waarin ook de vraag gesteld wordt waarom in Frankrijk en België de stripcultuur bloeit en in Nederland niet. Of kijk naar de fotoserie van de tentoonstelling van Guust Flater.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *