Casterman wil onvoltooide Kuifje uitgeven

Het succes van de kleurenversie van Kuifje in het land van de Sovjets smaakt voor uitgeverij Casterman naar meer. Uitgeefdirecteur Benoît Mouchart zegt bij het Belgische Sudpresse dat hij ervan droomt om het onvoltooide verhaal Tintin et le Thermozéro uit te geven. Het is een verhaal waar Hergé in 1960 aan begonnen is, maar waar hij na acht pagina’s weer mee is gestopt.

Een schets van Hergé voor Tintin et le Thermozéro
Een schets van Hergé voor Tintin et le Thermozéro. © Hergé/Moulinsart

‘Ik zou het verhaal graag willen bewerken zoals is gedaan bij Kuifje en de Alfa-kunst‘, zegt Mouchart. ‘Maar het is me nog niet gelukt om de erven Hergé daarvan te overtuigen.’ Kuifje en de Alfa-kunst is het verhaal waar Hergé aan werkte toen hij overleed, en waarvan alleen nog maar wat ruwe schetsen bestonden. Die schetsen zijn een aantal jaar geleden gepubliceerd in een speciaal album, met daarbij verklarende teksten.

Tintin et le Thermozéro ontstond in 1960 vlak na het voltooien van Kuifje in Tibet. Hergé schreef een paar zinnen voor de plot op papier, iets met radioactieve straling, en gaf het verhaal vervolgens aan Greg, medewerker van de Studios Hergé en vooral bekend geworden door zijn eigen strip Olivier Blunder. Greg maakte er een synopsis van die sterk doet denken aan een Hitchcock-film: Kuifje en Haddock zijn getuige van een auto-ongeluk en willen de man in de auto helpen. Kuifje legt zijn jas over hem heen, maar merkt niet dat de man een mysterieus voorwerp in zijn jas doet. Als Kuifje die weer terug pakt, is hij zonder het te weten ineens het doelwit geworden. De thermozéro was een chemische uitvinding waarmee een landschap totaal veranderd kon worden. Stormen konden aangewakkerd worden en poolkappen konden gaan smelten.

Weer terug naar Hergé
Van dit scenario heeft Hergé vervolgens acht pagina’s uitgewerkt in potloodschetsen. Maar hij voelde zich er niet prettig bij om het verhaal van een ander uit te werken, en hij schoof het project weer terzijde. Hij heeft later nog geprobeerd het te gebruiken als plot voor een derde Kuifje-film, maar dat is er niet meer van gekomen. Ook Bob de Moor heeft nog aan Le Thermozéro gewerkt door het om te schrijven naar een Jo, Suus en Jokko-verhaal. Na een paar pagina’s werd De Moor echter ingezet om Kuifje en de Zwarte Rotsen te hertekenen, en zo is Le Thermozéro altijd blijven liggen. Hergé ging uiteindelijk verder met het verhaal De juwelen van Bianca Castafiore.

Als het aan Casterman ligt, komt er dus toch een uitgave van Tintin et le Thermozéro. ‘De originelen bestaan nog’, zegt Benoît Mouchart. ‘Er is een pagina die werd verkocht aan de familie van striptekenaar Tibet, er is er één in handen van de familie van Bob De Moor en de andere zes bevinden zich in het Hergé Museum.’ Maar hij zal dus eerst de familie van Hergé moeten overtuigen, voordat dit album echt de markt op kan.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*