Suske en Wiske Classics maakt valse start
Het sneeuwde een beetje onder in alle aandacht voor de borsten van Wiske, maar stiekem heeft Standaard Uitgeverij een nog grotere verandering doorgevoerd. Voor alle oude verhalen tot en met nummer 299 is namelijk een compleet nieuwe reeks opgericht: Suske en Wiske Classics. Maar helaas, deze albums 'zoals Willy Vandersteen ze vandaag zou uitgeven' lijken een misser te worden.
Op het eerste gezicht ziet Suske en Wiske Classics er prachtig verzorgd uit. De covertekening staat ditmaal niet tegen een vertrouwde rode achtergrond, maar in stijlvol wit. Bovenaan prijkt een zwierige handtekening van Vandersteen, met daaronder in rode letters de reekstitel. Als je door het boek bladert, vallen de mooie en heldere kleuren op. Elk album wordt opnieuw ingekleurd met moderne technieken, en dat levert een waar plaatje op. De kleuren zijn prachtig, je kunt zien dat er met veel liefde aan is gewerkt. Ook de teksten zijn hier en daar aangepast en opnieuw geletterd met de computer. Door deze strakke lettering verliezen de tekstballonnen wat aan kracht, maar dat is slechts een detail. De echte misser zit in iets anders.
Ingekort
Van de eerste vier verhalen die nu als Suske en Wiske Classics uitgegeven zijn, zijn er drie verhalen uit de zogenoemde Blauwe Reeks. Het zijn strips die in de jaren vijftig werden voorgepubliceerd in Kuifje Weekblad, waarin Wiske krulletjes in haar nek heeft en waarin tante Sidonia en Jerom niet meedoen. In tegenstelling tot de reguliere reeks destijds, waren deze verhalen in kleur en -hier komt het- zo'n tien pagina's langer. Om het verschil aan te geven, verschenen die albums met een blauwe cover in plaats van een rode. Liefhebbers vinden de acht Blauwe Reeks-verhalen vaak de beste uit de hele serie.
Lees ook: Paul Geerts: 'Ik volg Suske en Wiske niet meer'
Toen de complete reeks vanaf 1967 opnieuw werd uitgegeven, werden ook deze verhalen aan de reguliere lijst toegevoegd. Maar de beste verhalen uit Vandersteens oeuvre werden vanwege de eenvormigheid keihard ingekort, soms zo lelijk dat je het een amputatie zou kunnen noemen (in De Tartaarse helm is dit hakken het best te zien).
Ook in Suske en Wiske Classics
Het uitgeven van Suske en Wiske Classics was een perfect moment geweest om deze historische vergissing te herstellen. De kleuren zijn zelfs gebaseerd op de oorspronkelijke versie van de Blauwe Reeks, maar de weggesneden pagina's zijn niet terug gekomen. Een enorme gemiste kans om het vroege werk van Vandersteen in ere te herstellen. Juist in een reeks die uitgegeven wordt voor de fans van vroeger en 'zoals Willy Vandersteen ze vandaag zou uitgeven' als ondertitel heeft.
Lees ook: Gerben Valkema en Yann maken hommage Suske en Wiske
Het kan nog goed komen na deze valse start. Als absolute klassiekers als Op het eiland Amoras, De Ringelingschat of De dolle musketiers met de oorspronkelijke tekeningen in de reeks worden opgenomen, zorgt dat voor een enorme meerwaarde. Blijft het bij de hertekende versie, dan is Suske en Wiske Classics niet meer dan een nieuw likje verf.
Ik heb vanmiddag in de bieb in Delft de Bronzen Sleutel Classics vergeleken met die uit de Rode Reeks, maar er waren wel degelijk verschillen hoor - in de Classic kwamen stroken voor die in de Rode waren weggelaten.
Ik hoop binnenkort ook de anderen te kunnen vergelijken.
p.s. ik vind trouwens de kleuren uit de Classic helemaal niet zo mooi - veel te fel, waardoor het erg druk overkomt.
De kleuren uit de Rode Reeks zijn veel rustiger.
gaat de witte serie na nr 19 verder
Ja, tot en met nummer 27.
3authorized
Ik heb zojuist "Blauwe Reeks -Deel 1" (Integraal) binnen gekregen. Het ziet er naar uit dat de verhalen inderdaad (eindelijk) compleet zijn! Ik heb ooit eens in de opruiming "De Schat van Beersel" uit de S&W Klassieke Reeks kunnen kopen (uit 1992 - 1997). Die is ook compleet. Dus daar kan ik het mee vergelijken. Ik heb begrepen dat "De Schat van Beersel" uit de nieuwe S&W Classics reeks ingekort was. Wel, dat verhaal heeft in de "Klassieke Reeks" 64 pagina's en in de gloednieuwe "Blauwe Reeks -Deel 1" ook! Oef! De inkleuring is niet overdreven "ge-airbrushed" en subtiel. Ik vind de inkleuring mooier dan die uit de genoemde Klassieke Reeks uit de jaren '90. 🙂
Ik heb hem vanmiddag ook ontvangen.
Helaas ook een grote teleurstelling, ondanks de eerder aangehaalde positieve punten...
De covers van de albums ontbreken!!
Ik kon het bijna niet geloven toen ik het zag.
Echt een domper.
Ik vrees dat het met het volgende album idem zal zijn.
Ik begrijp zoiets echt niet.
Heel jammer.
Yep. Heel jammer. Net zoals Herge heeft Vandersteen in de loop der jaren een aantal heel, heel erg mooie covers voor het Weekblad Kuifje getekend alsmede covers voor de albums. Men kan ze zien in kleine afbeeldingen in het achtergronddossier van pag. 3 t/m 32.
Ik vond het zo jammer dat de 5 avonturen van lambik wel zijn afgedrukt maar op dusdanig klein formaat dat ze net niet te lezen zijn. Andere integrale edities (van andere striphelden) doen dat dan toch veel beter. Ik vind het een gemiste kans dat de originele covers ontbreken, en dan die kleine extra,s zoals die avonturen van meneer lambiek te klein. Ook de gekozen papiersoort vind ik in vergelijking met andere integrale te glad. Maarja, wie ben ik...
Ook dat is jammer. Met (pop)muziek is het net zo: sommigen doen alle extra's die ze kunnen vinden erbij in uitmuntende kwaliteit (soms zelfs in overleg met de fanclub), sommigen zijn zeer karig en verwachten dat je een zeldzame eenmalige persing koopt die tien jaar later 300 Euro waard is.
In de Overzichtscatalogus (PDF bestand) van http://suskeenwiske.ophetwww.net/albums/catalogi/overzicht.php is te lezen dat in de "Klassieke Reeks" v/d jaren '90, als beloning voor de voorinschrijving, albums werden gegeven van: 't Prinske, De Vrolijke Bengels en (ja hoor, daar is 'ie dan) De Lotgevallen van Meneer Lambik. Mijn vader heeft ze allemaal en ze zijn prachtig. Getekend in de toptijd van Vandersteen, mooi ingekleurd en gekartonneerd.
Ik ben in ieder geval blij dat ik (eindelijk) v/d de Blauwe Reeks nu alle tekeningen heb. Nu nog de covers en de voorplaten van Weekblad Kuifje in goede kwaliteit en op groot formaat. Dat eerste moet niet zo'n probleem zijn, dat tweede wordt dat wel. Ik zou nl. zo gauw niet weten waar de Kuifje voorplaten herdrukt zijn...
Daarom vind ik het zo jammer dat ze deze kans om een ultieme uitgave te maken zo gemist hebben. Net als met de classic serie die na die paar delen gestopt is. Waarom niet, zoals bij zoveel integrale edities, beginnen bij het begin, het liefst de originele krantenstrios, met alle bonus tekeningen en extra, s en een mooi dossier. En dan komen ze chronologisch vanzelf bij de hertekende uitgaven en die kunnen dan weer op de juiste plaats in het passende deel komen. Als er markt is voor alle uitgaven van de rode ridder in originele blauwe tekeningen. Als er toch een markt is voor zoveel andere stripreeksen uit kuifje en robbedoes, die wel chronologisch, met bonus strips, hoezen etc kunnen worden uitgegeven, dan moet dat toch voor sus en wis ook kunnen. Maar dan wel met liefde en uitgebreid uitgegeven en niet zo halfbakken en willekeurig als de eerste 6 classics uitgaven.
Toen het Spaanse spook in de classics werd uitgegeven was ik blij dat dit de volledige versie was. Nu denk ik, als ze toen al wisten dat ze de blauwe reeks los zouden uitbrengen, had dan de ingekorte versie gedaan. Had ik in ieder geval het andere begin ook als integrale gehad. Nu heb ik 2x dezelfde strip.
Ik ben het helemaal met je eens. Hoe muziekuitgevers, boekuitgevers en filmuitgevers het "origineel" bewaren weet ik niet (iets met Master en roto-scope). George Lucas beweert ook dat de originele negatieven van Star Wars er niet meer zijn vanwege aanpassingen voor de Special Editions uit 1997, wat niemand gelooft.
Hoe de "Masters" in elkaar zitten voor de Blauwe Reeks zou ook zo'n vreemd verhaal kunnen zijn. Wat zeker is, is dat men in 2017 de verkeerde bron heeft gebruikt voor de Blauwe Reeks in de Classic Reeks waar we het hier over hebben. Men gebruikte de ingekorte versie van de aloude Rode Reeks. Ik heb geen idee of de originele tekeningen nog ingescand kunnen worden en of men de "Masters" van de "Klassieke Reeks" uit de jaren '90 van 't Prinske en Mijnheer Lambik nog kunnen vinden of gebruiken. Mij persoonlijk lijkt dat dit geen probleem kan zijn.
Maar je moet dan wel een zeer, zeer ervaren professional de zaak laten regelen. Een die precies weer waar de boel ligt en wat de verschillen tussen de bronnen zijn. Volgens mij scant men nooit de originele tekenen in, maar gebruikt een kopie ervan (papier kan vergelen). Klaarblijkelijk heeft men op deze reeks in eerste instantie iemand gezet die niet diep genoeg in de archieven is gedoken. Het lijkt wel alsof 'ie de eerste de beste bron naar de inkleur afdeling heeft getuurd, waarvan men later natuurlijk spijt als haren op het hoofd heeft gekregen.
Ander probleem met publieksfavorieten (Star Wars, Suske & Wiske) is dat de uitgaven voor een zeer groot "casual" publiek worden gemaakt. Het heeft geen zin om bibliofiele uitgaven voor casual fans te maken. Die koopt gewoon wat er in de winkel ligt zonder zich af te vragen of dit de "ultimate" uitgave is of niet. Met andere woorden: wij hardcore fans zijn het bedoelde publiek niet voor deze boeken, films en muziek. Daarom nemen ze de moeite niet voor Mijnheer Lambik etc.
Ik vraag me af of de voorplaten van de Kuifje überhaupt nog in goede kwaliteit in de archieven te vinden zijn. Soms zijn de originele tekeningen weg, misschien is het papier vergeeld etc.
P.S. Ik probeer van het S&W forum lid te worden om hierover de discussiëren. Maar de verificatie mail wordt niet verstuurd en ik krijg ook geen contact met de mods. Als iemand v/h S&W forum deze post leest: reageer alstublieft...
wat zeker moet herdrukt worden:de ringelingschat;het bevroren vuur;de lachende wolf;de kaartendans;de knokkersburcht;de dolle musketiers;de tuftufclub;de spokenjagers;het sprekende testament;de snorrende snor; de circusbaron;de kleppende klpper;de ijzeren schelvis;de sterrenplukkers
Ik vraag me af of er nog classics herdrukt gaan worden. De albums zijn relatief duur. En ze liggen in bijna geen enkele winkel. Ik verwacht in mei weer een aantal normale herdrukken van de rode reeks voor de zomeractie tegen een lage prijs. Ze kunnen beter mooie integralen gaan uitgeven van de eerste verhalen in kleur met de oorspronkelijke tekeningen en informatie dossiers erbij. Tevens de verhalen in de juiste volgorde en niet door elkaar. Dit jaar is de Blauwe reeks aan de beurt in twee integralen. Wellicht volgend jaar een start van integralen met daarin de verhalen uit de Rode reeks. Wie weet...
Helaas is deze reeks gestopt. Nu Hopen op integrale uitgaven van de oude verhalen in kleur met de oorspronkelijke tekeningen, in de juiste verhaallengte (dus niet ingekort) en in de juiste volgorde van nummering.
Dus een Blauwe Reeks (met alle ooit getekende pagina's in elk verhaal) in deze serie kunnen we helaas vergeten? Doet me denken aan de herdruk v/d Blauwe Reeks waar men in de jaren '80 aan begon. Die is ook nooit compleet geworden. Zucht. Het is niet anders, we zullen voor een fatsoenlijke goed gedrukte Blauwe Reeks tweede hands moeten zoeken naar die uit de 'Rode Klassiek Reeks' van de jaren '90.
Die blauwe reeks komt er juist wel! In twee boeken met elk vier verhalen. Inclusief alle weggelaten pagina’s. En in het najaar zelfs een nieuw verhaal in de blauwe reeks. Het nooit afgemaakte negende verhaal wordt nu uitgegeven. De sonometer.
Wauw! Dat is voor mij het beste stripnieuws in jaren! Geweldig. Echt geweldig. Klaarblijkelijk heeft men geluisterd naar de fans en hun vergissing in het kwadraat goed gemaakt. Post jij het hier als de reeks uit is? Anders vergeet ik 'm straks nog te kopen ook, ha, ha. 🙂
De blauwe reeks Integralen deel 1 en deel 2 met elk vier verhalen verschijnen op 8 juli 2020 en op 8 september 2020. Het negende blauwe reeks verhaal, De Sonometer, verschijnt op 4 november 2020 als softcover en als hardcover. Daarmee is de blauwe reeks compleet.
Ik heb ze allebei al besteld en betaald op Bol.com. Ik wil die reeks nl. onmiddellijk hebben als 'ie er is! 🙂
Wow! Eindelijk een betaalbare oningekorte uitgave van de Blauwe reeks! Zodra het kan bestel ik ze. Ik kan dit nieuws overigens ook niet vinden op stripspeciaalzaak.be.
Het worden twee integralen van twee keer vier verhalen in de juiste lengte! Dus alle verhalen volledig, ook degene die verkort waren uitgegeven in de classics reeks. Nu alsnog dus compleet!
Het nieuwe verhaal, de Sonometer, komt daar niet in.
Volgend jaar komen er twee integralen met alle acht de verhalen oningekort. Prijs nog niet bekend. Ook wordt het negende onafgewerkte verhaal uitgegeven. Bron: Stripspeciaalzaak.be
zou geweldig zijn,Kees.Ik kan de info bij stripspeciaalzaak.be niet vinden.Weet jij al iets meer
Ik ben nu 50. Ga ik het nog meemaken dat ik de Blauwe Reeks on-ingekort kan kopen voor een acceptabel bedrag? Deze reeks is wat mij betreft volledig waardeloos.
Ik help het u hopen. Dat zou ik zelf ook graag zien.
Mijn ideale uitgave zou zijn. Originele volgorde aanhouden van eerste publicatie in krant of stripblad (dus rikki en wiske als deel 1 etc). Daar waar 'lange'versies zijn deze gebruiken en de originele tekeningen (en niet de hertekende), of het boek 'dikker' maken en zowel de originele als daarna de hertekende versie (dan ben je echt 'compleet'). Ook wat dikkere dossiers zoals bij integrale uitgaven als blueberry - de smurfen- tangue - minimensjes - etc. Dat levert extra veel meerwaarde op. Eventuele 'kleine' en bijzondere verhalen gewoon op de juiste integrale plek in een deel opnemen. Dan wordt het pas echt een meesterwerk om te hebben, te lezen, in de kast te zetten, van te genieten
.
Helemaal mee eens! Aangevuld met de aankondigingsstroken (waar deze zijn), en de afleveringen van 'De grappen van Lambik' en 'De Vrolijke Bengels' waarin Suske en/of Wiske meedoen (dus ook Wiske Jong Kajotster) en reclameuitgaven als 'De rammelende rally' in de oorspronkelijke versie
Hé dat is goed nieuws Kees!
Erg fijn dat je de moeite nam om het te melden.
Met dank en vriendelijke groeten
Jammer dat ik het niet eerder gelezen heb over die verknipte versies van de Blauwe reeks in de S&W Classics reeks.
Helaas heb ik zonder dat te weten al enkele albums aangeschaft, afgaande op de toch fraaie opmaak.
De volgende delen (uit de "Blauwe reeks") laat ik dus maar mooi links liggen.
Ik zal wel nog de(hopelijk)onverknipte uitgaven van mijn favoriete titels als De Circusbaron en De Straatridder (twee van de allerbeste S&W albums ooit naar mijn mening) aankopen wanneer die verschijnen.
Dank voor de info.
Hallo Rob, het lijkt erop dat De Tartaarse helm volgend jaar wel in de juiste lengte wordt uitgegeven evenals Het Spaanse spook. Ook zullen De vliegende aap en Lambiorix met de originele tekeningen in kleur worden uitgegeven. Dat vind ik een goede zaak! De hoop is nu dat herdrukken van de nummers 1, 3, 4, 5 en 8 zullen worden herzien. Maar dan zullen die delen vermoedelijk eerst uitverkocht moeten geraken voordat er een herdruk zal komen.
Ik heb vandaag De gezanten van Mars gekocht uit de reeks 'Classics', met het idee om de lange versie eens te kunnen lezen. Helaas blijkt het toch weer om de verkorte versie te gaan. Onbegrijpelijk dat zoiets als 'Classics' wordt uitgegeven, wat een aanfluiting.
Waarom geen nieuwe start met een reeks "Suske en Wiske The original"? De verhalen in de juiste volgorde, met de oorspronkelijke tekeningen en met alle stroken (juiste lengte). Maar dan wel in kleur! In het Frans is wel zo'n boek verschenen met de eerste drie verhalen.
Ik heb "Het geheim van de gladiatoren" lang geleden in een tijdschrift gelezen, dat mijn moeder in de jaren 50 of 60 heeft laten inbinden. Later las ik het verhaal in albumvorm, en miste ik toen strookjes. Herkent iemand dat? Uit mijn hoofd - ik heb noch het tijdschrift noch het album meer - gaat het om een fragment in het begin van het verhaal, waarin Lambik, Suske en Wiske door Romeinen gevangen worden weggevoerd en een stier van het gezelschap nerveus wordt. Waarop in het album niet wordt ingegaan, terwijl Lambik in de feuilletonversie door een gevecht met het dier indruk maakt op de man met de purperen mantel en door hem wordt meegenomen.
Klopt helemaal Hans, dat is inderdaad een scène die wel in het oorspronkelijke verhaal zat, maar die is weggevallen toen het verhaal in de Rode Reeks is opgenomen. Waarschijnlijk was het tijdschrift dat je moeder had Kuifje Weekblad, of misschien Ons Volkske. Daarin verscheen dit verhaal trouwens onder de titel Goud voor Rome. Als je het verhaal nog eens in de oorspronkelijke vorm wil lezen, moet je op zoek naar de bibliofiele uitgave van 'Het geheim der Gladiatoren' uit de jaren 80 (deze: http://suskeenwiske.ophetwww.net/albums/blauw/bibliofiel.php) of 'Goud voor Rome' in de Klassiek-reeks uit de jaren 90 (deze: http://suskeenwiske.ophetwww.net/albums/klassiek/blauw.php). Of het album uit de jaren 50 natuurlijk, maar dan moet je wel een paar honderd euro neertellen.
Bedankt voor jullie reactie, Robin en Kees! Ik ben geen actieve verzamelaar meer, maar de vraagt houdt me al jaren bezig... Overigens is dat tijdschrift vrijwel zeker Rosita, dat later in Libelle lijkt te zijn opgegaan.
De heruitgave van de Blauwe Reeks in harde kaft door de krant Het Laatste Nieuws (of was het het Nieuwsblad?) van een tiental jaar terug bevat ook de weggelaten scènes. Misschien valt deze nog wel ergens op de kop te tikken.
Ja, dat klopt helemaal. De albumversie die nu is verschenen bevat een ingekorte versie van het oorspronkelijke verhaal. Velen met mij vinden dat jammer. We hoopten op de integrale versie van het verhaal. Het is niet anders. De uitgever heeft nu eenmaal hiervoor gekozen. In de jaren '90 verscheen nog wel een volledige versie van het verhaal in de Blauwe Reeks. Dat was een herdruk met een harde kaft. Deze versie is vast nog wel ergens te vinden.
Ik vind dat ze de oude niet moeten veranderen
Of de oorspronkelijke tekeningen gebruikt zullen gaan worden, weten we als in het najaar "De koning drinkt" in de Classics-reeks wordt opgenomen. Ook jammer dat de verhalen niet op volgorde worden uitgegeven. De aankondigingsstroken zijn helaas ook niet opgenomen. Dat geldt in dit geval alleen voor deel 2 De duistere diamant. De blauwe reeks had die stroken niet. Het zijn wel zeer mooie boeken. Maar, het is net niet af. Ook de handtekening op de covers is niet van Willy Vandersteen zelf.
Geachte heer Verhulst,
De handtekening op de covers,is wel degelijk die van mijn vader.
Met vriendelijke groet,
Christiane Vandersteen
De handtekeningen op de covers vanaf de delen 5 en verder zijn inderdaad van Willy Vandersteen. Dat kan ik beamen.
Standaard Uitgeverij heeft de handtekening inmiddels aangepast.
Geachte mevrouw Vandersteen, Het is een enorme meerwaarde voor de reeks dat de verhalen De vliegende aap en Lambiorix nu met de oorspronkelijke tekeningen van uw vader zijn uitgegeven. Ook de tekeningen op de covers zijn de oorspronkelijke tekeningen. Daarmee zijn dit de twee enige albums tot nu toe die naar mijn mening het label "classics" kunnen krijgen. Er zijn wel andere albums in de reeks met oorspronkelijke tekeningen omdat die verhalen nooit hertekend waren, maar dan is de cover weer de hertekende versie uit de rode reeks en niet de oorspronkelijke cover. Deel 17 en 18 zijn in ieder geval echte plaatjes geworden!
Een grote misser in "De groene splinter" is dat de maskers weliswaar weer wit zijn (zoals ze in de oorspronkelijke publicatie in het tijdschrift Kuifje waren), maar dat in de tekst steeds over blauwe maskers wordt gesproken. Dit is de kleur die in de uitgave in de rode reeks werd gebruikt.