podcast

Michiel van de Pol, een gevoelige man met huidhonger

5 november 2021
Stripjournaal

Dit is een hele speciale Stripjournaal podcast, want voor het eerst doen we een opname met publiek erbij. Dat doen we vanuit bibliotheek De Lochal in Tilburg, een prachtige oude treinenloods die omgebouwd is tot boekenpaleis. We praten daar met Tilburger Michiel van de Pol, voor wie 2020 met twee graphic novels een productief jaar was.

Michiel neemt ons mee in zijn bijzondere brein waaruit de absurdistische verhalen van De Gevoelige Mannenclub komen. Ook met zijn boek Huidhonger en andere ongemakken - Een dagboek ten tijde van corona leverde hij vorig jaar opvallend werk af. De dagelijkse worstelingen met het binnen zitten en kijken naar virologen op tv, die voor ons allemaal zo herkenbaar zijn geworden, heeft Michiel van de Pol op zijn eigen geestige manier opgetekend.

Daarnaast praten we over het zeer lucratieve live tekenen op congressen en evenementen. En over Michiels zoon Cas, die vele malen populairder en bekender is dan zijn vader. Met zijn video's op youtube haalt hij namelijk miljoenen views.

Bibliotheek De Lochal

Waarom zitten we eigenlijk in Tilburg? Dat komt omdat bij de bibliotheek de maand oktober in het teken stond van graphic novels. Esther van Lieshout en Geert Smeets vertellen over de pogingen van de bibliotheek om strips en graphic novels meer onder de aandacht te brengen, maar ook over de dilemma's waar ze dan tegenaan lopen.

Voorleeshoekje

Margreet leest voor uit een van de eerste werken van Michiel van de Pol: Medicijnman, Of Het Getekende Leven Van: Michiel Van De Pol. Hij was het zelf alweer bijna vergeten, en wordt er zelfs een beetje ongemakkelijk van omdat zijn vrouw zit mee te luisteren. Een video van het Voorleeshoekje en andere extra's zijn er voor de luisteraars die vriend worden van de podcast via petje.af.

2 comments on “Michiel van de Pol, een gevoelige man met huidhonger”

  1. Mooi dat Michiel een parallel trekt tussen de biografische strips en andere strips en dat stripmakers altijd wel iets persoonlijks in hun verhalen leggen. In de vele contacten die wij met stripmakers hebben, is dat een gegeven dat we heel vaak hebben ervaren. Dus ook in Storm zit een stukje Martin Lodewijk en een stukje Don Lawrence en in Franka een stukje Henk Kuijpers...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *