podcast

Hoe Tina de blik verandert

13 februari 2023
Stripjournaal

In deze aflevering hebben we het over Tina. Vroeger een echt meidenblad, nu een stripblad met meisjes van 8 tot 12 als belangrijkste doelgroep. Met vaste waarden als Noortje en Suus en Sas. Maar ook een blad dat maatschappelijke discussies niet uit de weg gaat.

Met Tina hoofdredacteur Inge Derksen en Bas Schuddeboom.

Te gast in de studio zijn hoofdredacteur Inge Derksen en haar wandelende archief Bas Schuddeboom. Wat maakt een strip anno 2023 een echte Tina-strip? Waarom kan een meisje dat de hele dag taartjes eet niet meer? En waarom moet je je verdiepen in de achtergrond van de kimono?

Voorleeshoekje

In het Voorleeshoekje zijn we dit keer getuige van een heuse pitch van Margreet. Zij leest haar eigen scenario voor dat ze graag met tekeningen van Mars Gremmen in Tina terug zou willen zien. Hoe reageert hoofdredacteur Inge? Je hoort het in deze podcast.

Luister ook: Achter de schermen bij Donald Duck en Tina.

Wil je de Stripjournaal podcast ondersteunen? Daar maak je ons heel blij mee en het kan al vanaf 1 euro. Kijk op petje.af.com/stripjournaal

Presentatie: Robin Vinck
Co-hosts: Seb van der Kaaden en Margreet de Heer

4 comments on “Hoe Tina de blik verandert”

  1. De Comic Con had natuurlijk ons Tina Festival moeten worden, maar helaas hebben we van de organisatie van de Comic Con, Easy Fairs, de kans niet gekregen om er ook een een echt stripfestival van te maken, met alle ins en outs.

  2. Het was inderdaad een geweldige podcast en fijn ook dat hoofdredactrice Inge Derksen er was. We hadden haar ook uitgenodigd voor de prijsuitreiking, om een prijs uit te reiken, maar helaas kan zij op die dag niet. Maar er komt beslist een moment dat we haar weer uitnodigen.
    Wat betreft de uitgever van Penny, waar Seb over sprak, het gaat om de heer Tuinman die vroeger voor Oberon heeft gewerkt en vervolgens uitgeverij Holco is gestart met o.a. Penny. Ik heb even niet het Oberon afscheidsboek bij de hand, want daar staat meer informatie in. Voor de liefhebbers van TV2000, redacteur Jan van Gelderen is bij dat blad begonnen en bij Tina geëindigd. Toen ik bij Oberon kwam werken in 1977 heb ik hem nog even meegemaakt. Terug naar de podcast, het is fijn dat iedereen de ins en outs heeft gehoord van een succesvol stripblad, dat uitgegroeid is, o.a. met het Tina Festival, tot een fenomeen. We zouden De Stripdagen heel graag met het Tina Festival als voorbeeld willen organiseren en zijn dan ook hard aan het werk om dat te realiseren. Maar eerst de prijsuitreiking. Op Facebook staat inmiddels een promo en een terugblik op de uitreiking van vorig jaar!

  3. Met de self proclaimed langzaamste stripmaker bedoelde ik Stripschap winnaar Hans van Oudenaarden uiteraard. Sorry voor de verwarring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *