podcast

De queeste van Floris van Dondermonde

6 mei 2024
Stripjournaal

Floris van Dondermonde, de losgeslagen jonkheer uit Eppo Stripblad, is bezig aan zijn eerste lange verhaal. Het wordt een echte queeste, zeggen tekenaars Remco Lee Polman en Wilfred Ottenheijm in deze podcastaflevering van Stripjournaal. 'Alles zit erin. Wormgaten, toverspiegels, een labyrint, de drie heksen van MacBeth, een sjamaan, een blauwe schuit vol met gekken, een controversum...'

De tekenaars van Floris van Dondermonde.

Het verhaal staat nu in de Eppo, en heeft als titel Het Labyrint der 999 spiegels. 'Het is de origin story van Jorik de nar. Het speelt zich eigenlijk af voor alle andere verhalen van Floris', vertellen de heren. Ze hebben het verhaal helemaal uitgedacht met post its aan de muur, een soort storyboard waarin ze makkelijk kunnen schuiven.

Hoe Floris van Dondermonde ontstaat

Er is goed en langdurig over nagedacht, net zoals met de grappen van Floris van Dondermonde gebeurt. Ze zijn niet snel tevreden: elke keer als Remco Polman en Wilfred Ottenheijm een grap bedacht hebben, bekijken ze het toch nog eens van de andere kant, kantelen de grap of gaan op zoek naar het onverwachte. Van elke grap zijn er wel tien eerdere versies die het niet gehaald hebben.

Aankondiging van het lange verhaal van Floris van Dondermonde.

Waar het eerste lange verhaal van Floris van Dondermonde toe gaat leiden? Dat hoor je in deze podcast.

De legende van de Vleermuisvechter

Ook aandacht voor een bijzonder stripalbum: De legende van de Vleermuisvechter. Tom van der Geugten heeft deze Indonesische strip naar Nederland gehaald. Het vertelt het verhaal van de Nederlandse overheersing van Indonesië door de VOC, maar dan door de ogen van de Indonesiërs zelf. Maar wel met een knipoog, Tom van der Geugten zelf vergelijkt het met Asterix. Die vergelijking is misschien wat hoog gegrepen, maar het element van de underdog die moedig stand houdt tegen de grote vijand -en dat zijn dus de Nederlanders- zit er wel in.

De legende van de Vleermuisvechter

Nieuwsgierig geworden? Hier vind je meer informatie en kun je de strip bestellen.

Presentatie: Robin Vinck
Tafelheer: Jeroen Ooms

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *