radio

Het levenswerk van Scott McCloud

2 juli 2015
Stripjournaal

Het is een dikke pil, maar het leest als een filmscript of als een spannende thriller: De Beeldhouwer van Scott McCloud. Het is één van de meest indrukwekkende strips die ik in tijden heb gelezen. Het is een verhaal dat je kippenvel geeft.

De Beeldhouwer gaat over de jonge kunstenaar David Smith. Een mislukte kunstenaar, want na een korte periode van succes is bijna niemand meer geïnteresseerd in zijn kunstwerken. Hij probeert een voet tussen de deur te krijgen in de kunstwereld van New York, maar hij praat vooral zichzelf in de put. Er komt niks meer uit zijn handen en hij heeft geen geld meer om zijn huur te betalen.

Dan sluit David een verbond met de Dood, in de vorm van zijn overleden oudoom Harry. Hij kan met zijn blote handen alles maken wat hij wil, maar hij heeft nog maar 200 dagen te leven. 200 dagen om iets groots na te laten. Hij gaat direct aan de slag, maar iets dat hij niet verwacht doorkruist zijn plannen: hij wordt verliefd. En ineens is hij er niet meer zo zeker van dat zijn deal met de Dood wel zo'n goede deal is...

De Beeldhouwer is een intens en beklemmend verhaal dat je laat nadenken over leven en dood, en over de waarde van het leven. Scott McCloud weet zijn figuren karakter en inhoud mee te geven, en creëert daarmee een diepere laag. Hij bedacht het verhaal al toen hij 25 was, maar begon het pas echt te schrijven toen hij bijna 50 was. Vijf jaar heeft hij toen gedaan over zijn levenswerk. Het is een pareltje geworden met een filosofische inslag.

Understanding Comics

Scott McCloud had wel iets te bewijzen. In de stripwereld is hij wereldberoemd door zijn twee boeken Understanding Comics en Making Comics. Daarin legt hij -helemaal in stripvorm- uit hoe je strips moet maken en hoe verschillende genres werken. Hij gaat uitgebreid in op het ontwerpen van personages, camerastandpunten, materialen, lijndiktes... je kan het zo gek niet bedenken of elk detail van de strip komt voorbij. En als je het allemaal zo goed weet, moet je dus ook leveren als je zelf een keer iets maakt. Gelukkig stelt McCloud zeker niet teleur met De Beeldhouwer, al komt het verhaal een beetje langzaam op gang. Als je de laatste bladzijde omslaat besef je dat je iets briljants hebt gelezen.

 

In de uitzending bij BNR heb ik het ook nog gehad over Helden van de Tour van Jan Cleijne. In het kader van de Tourstart in Utrecht besteed ik daar dit weekend nog een wat uitgebreidere blog aan, maar hier kun je alvast meer informatie vinden over dit fantastische album.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *