recensie

GENOMINEERD: De Ontdekkers

24 februari 2016
Stripjournaal

Tot aan de prijsuitreiking op de Stripdagen elke woensdag bij Stripjournaal één van de genomineerden voor Album van het Jaar in de categorie Jeugd. Vandaag: de Ontdekkers.

Terwijl de breedgeschouderde oom Sjors probeert de beste natuurfoto's te maken voor National Geographic Junior, neust de kleine Elsje vrolijk rond op zoek naar alles dat ze nog niet kent. Gevolgd door haar piepende en bibberende hond Bas, die elke stap in het onbekende doodeng vindt. Welkom in de hilarische wereld van De Ontdekkers.

Tekenaar Mars Gremmen heeft deze strip ontwikkeld voor het blad National Geographic Junior, maar zijn karakters zijn zo sterk dat je ook als volwassene met veel plezier deze strip kan lezen. De clou is soms wat flauw, maar het contrast tussen de avontuurlijke, springerige Elsje en de bange huismus Bas is meesterlijk. Zonder problemen verkleed Elsje Bas als zeehond om een hongerige ijsbeer te lokken of trekt ze hem 's nachts mee het oerwoud in. Zijn behoudende karakter zorgt ervoor dat Bas juist vaak het mikpunt van de grap is. Als je aan het eind van het album een blik in de toekomst krijgt en Bas in 2037 als oude, rimpelige en norse hond ziet, wordt hij helemaal aandoenlijk.

De tekeningen van Mars Gremmen zijn door de wat ruwe pennestreken niet heel verfijnd, maar ze geven wel een enorme dynamiek en snelheid aan de verhalen. En daarmee doen ze precies wat nodig is, ze maken van De Ontdekkers een knotsgekke, flitsende strip. Een zeer terechte nominatie!

24-02 de ontdekkers1

One comment on “GENOMINEERD: De Ontdekkers”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *