stripnieuws

Rhonda geeft kijkje achter de schermen

27 september 2016
Stripjournaal

Hoe wordt een strip nou eigenlijk gemaakt? Hoeveel uur moeten die stripfiguren nu zwoegen op één scène? Wat gebeurt er achter de schermen van de strip? Het wordt allemaal duidelijk in een kort verhaal van Rhonda dat binnenkort verschijnt in de tweede Stripglossy.

In Meisje van papier, stripheldin buiten de kaders speelt Hans van Oudenaarden met een behoorlijke knipoog met het medium strip. Hij laat op filmische wijze zien hoe de strip gemaakt wordt. Op zijn eigen website schrijft hij daarover: 'Je kans om te ontdekken hoe het er werkelijk aan toegaat in al die hermetisch gesloten stripstudio's. De romances, de rotstreken, het alcoholmisbruik, de twijfels van al die papieren acteurs en hun producenten in het kei- en keiharde VANO-studiosysteem!  Niets dan de waarheid! Ga het zien! Het geheime leven van al die papieren VANO-acteurs als ze es een keertje buiten hun kaders treden.'

 

Vlaanderen
Op deze manier spelen met medium doet denken aan de creatieve experimenten van Vlaamse grootheden als Willy Vandersteen of Marc Sleen, of -een treetje lager- Merho. In het populaire Kiekeboe-album Album 26 (zo heet het echt) krijg je een soortgelijk kijkje achter de schermen van de strip, inclusief bordkartonnen decors. Voor een realistische strip is dit experiment uniek.

Dat ook Hans van Oudenaarden zijn Rhonda nu in zo'n situatie plaatst, strookt helemaal met zijn filosofie dat hij van zijn stripfiguren acteurs wil maken die in verschillende rollen in zijn strips opduiken. In een interview voor de Boekenkrant filosofeerde hij daar al eerder over. Wie weet welk parallel leven Rhonda nog naast haar strip leidt en wat we daarvan nog te zien krijgen...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *