stripnieuws

Voor het eerst in 30 jaar een nieuw Bommel-avontuur

26 oktober 2016
Stripjournaal

Het zat er al even aan te komen, maar nu is ook echt de verschijningsdatum bekend: op 3 november verschijnt Het lastpak, een nieuw avontuur van Heer Bommel en Tom Poes. In 1986 verscheen het laatste avontuur van de hand van Marten Toonder.

Bij BNR Nieuwsradio vertelde ik in De Ochtendspits met Bas van Werven dat het Bommelgevoel er goed in zit.

https://www.youtube.com/watch?v=HcKAeFf4G9A

Nieuw leven

Tom Poes bestaat dit jaar 75 jaar en dat is een mooie reden om deze Nederlandse stripklassieker nieuw leven in te blazen. Marten Toonder overleed in 2005 op 93-jarige leeftijd, 'maar het was zijn wens was dat de wereld van Heer Bommel en Tom Poes levend zou blijven’, zegt kleindochter Milou Toonder, bestuurslid van de Stichting Het Toonder Auteursrecht.

27-10-lastpakPrijsvraag
En dus werd er een prijsvraag georganiseerd om een nieuw Bommelverhaal te schrijven, in lijn met het werk van Toonder maar toch in een eigen stijl. Kinderboekenschrijver Henk Hardeman won deze actie met zijn verhaal Het lastpak. Tekenaar Henrieke Goorhuis ging er vervolgens verder mee aan de slag, en over een week ligt het boek in de winkel.

Naar goed Toonderiaans gebruik zit er een knipoog naar de actualiteit in het verhaal. De mysterieuze figuur Obbe Zwavel torst een rugzak waarmee hij de dagelijkse zorgen van Rommeldam-bewoners wegneemt. Deze lastenverlichting heeft natuurlijk een keerzijde, maar dankzij Tom Poes en Olivier B. Bommel blijft Rommeldam een ramp bespaard.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *