Stripjournaal is DE website voor Nederland en België over strips, comics en alles wat daarbij hoort. Voor de die-hard stripliefhebber, maar ook voor iemand die de stripwereld wil ontdekken. Deze site wordt bijgehouden door journalist Robin Vinck.

Robin Vinck

Stripjournaal timmert aan de weg als dé nieuwssite over strips in het Nederlandse taalgebied, en is afgelopen jaar door de grens van 10.000 views per maand gegaan. Stripjournaal benadert stripnieuws op een journalistieke manier. Alle relevante partijen worden aan het woord gelaten, en er wordt context geboden bij het nieuws. Op stripjournaal.com worden geen persberichten één op één doorgezet. Een artikel bij Stripjournaal moet iets toevoegen.

Zo was Stripjournaal de enige die in de zaak rondom het failliete museum Strips! sprak met de curator. Ook werd het relletje rond de blote borsten in Suske en Wiske in perspectief gezet. En toen bekend werd dat de Stripdagen samen met Dutch Comic Con georganiseerd zouden worden, heeft Stripjournaal direct contact gezocht met festivaldirecteur Ton Schuringa om meer achtergrondinformatie te kunnen geven, bijvoorbeeld de hoogte van de toegangsprijs. Daarnaast zoekt Stripjournaal naar nieuwe journalistieke vormen, zoals de podcast. Elke week staat er een online radioprogramma klaar met nieuws uit de stripwereld en interviews met striptekenaars.

Stripjournaal heeft een samenwerkingsverband met de Stripglossy. Beide hebben zij hetzelfde doel: strips uit de klassieke stripwereld trekken en onder de aandacht brengen van een breed publiek. Een website als Stripjournaal helpt om strips onder de aandacht te brengen, ook bij redacties van reguliere media. Zij gebruiken dit soort nieuwssites om ideeën op te doen voor hun bladen, programma’s of rubrieken. Zo heeft Stripjournaal geholpen bij het uitnodigen van striptekenaars in de media, en bij het bespreken van strips bij Radio 1 en BNR Nieuwsradio.