Koning Filip, moffenjong en Adolf

Luister hier BNR Trendwatch van 2 september 2013 terug:

Albert wordt Filip

Afbeeldingsresultaat voor albert einde cambreDe troonswissel in België heeft ook gevolgen voor de strip Albert & Co. Nu Albert heeft plaatsgemaakt voor Filip, wordt de strip omgedoopt in Filip & Co. En dus wordt koning Filip ook de nieuwe hoofdpersoon. Tekenaar Charel Cambré zag het eerst niet zo zitten, maar het blad Story -waar hij zijn strip in publiceert- wilde het wel graag. Cambré denkt nu dat Filip als hoofdfiguur hem een hoop nieuwe mogelijkheden geeft. In oktober verschijnt het laatste album onder de noemer Albert & Co met als titel 20 jaar op de troon.
<br\><br\><br\><br\><br\><br\>

Het vervloekte kind

Gabriël is een wat mysterieuze, sombere jongen. Tegen de achtergronden van de studentenopstand van 1968 in Parijs gaat hij op zoek naar zijn vervloekte_kind_covereigen identiteit. Tijdens een demonstratie wordt hij opgepakt, waarna hij hardhandig wordt verhoord door een agent die hem lijkt te kennen. De agent noemt Gabriël moffenjong, en dat schijnt niet voor niks te zijn. Gabriël wordt zijn hele leven al met de nek aangekeken, en nu wil hij toch wel eens weten waarom. Hij begint zijn zoektocht bij het klooster waar hij ooit als baby is afgegeven. Hij komt er al snel achter dat zijn vader een Duitse officier is waarmee zijn moeder in de oorlog een affaire heeft gehad. Maar wie zijn ouders precies zijn, dat kan hij niet zo makkelijk achterhalen. Steeds als hij denkt dat hij er is, blijkt het toch weer allemaal anders te zitten.

Het lijkt een wat clichématig gegeven: jongeman weet niet wie zijn ouders zijn omdat ze fout waren in de oorlog, en gaat naar ze op zoek. Maar het is in deze strip mooi in beeld gebracht, zonder valse emoties en met spannende wendingen. Als aan het eind blijkt dat hij wordt gevolgd door een verstokte nazi-jager die ook op zoek is naar de ouders van Gabriël, wordt het zelfs een race tegen de klok.

vervloekte_kind

Adolf

Soms kom je op vakantie iets tegen wat je daar totaal niet verwacht te vinden. Zo stond in een stripwinkeltje in Frankfurt de strip Adolf, over niemand minder dan Adolf Hitler. Een boekje vol kolderieke verhalen over der Führer die na tientallen jaren onderduiken, nu weer opduikt in onze huidige maatschappij. En daar moet hij enorm aan wennen. Er zijn twee dingen waardoor hij nog steeds totaal uit zijn plaat gaat: Joden en Jappen. De Japanners, ooit zijn bondgenoten, hebben slappe knieën getoond door na twee simpele atoombommen al te capituleren, vindt Adolf.  Met zijn typisch Oostenrijkse accent maakt hij de vreemdste dingen mee. Zo gaat hij meedoen aan een kookprogramma op tv, totdat hij erachter komt dat de host een jood is. Hij moet zorgen voor een tamagotchi en doet dat heel liefdevol, totdat hij ziet dat het Made in Japan is. Hij ontmoet Hermann Göring als prostituee, rijdt de auto van prinses Diana in Parijs tegen een tunnelwand, wordt ontvoerd door Aliens om samen met moeder Theresa de beste mens te creeëren, en maakt Hiroshima nogmaals met de grond gelijk.adolf

Blijkbaar is het taboe van lachen om Adolf Hitler er allang af in Duitsland, want deze strip is al van 1998. In 2002 is hij ook in het Nederlands vertaalt, maar in dit geval is het Duitse origineel natuurlijk leuker. En het gaat verder dan alleen deze strip, want er wordt nu gewerkt aan een animatiefilm met dit figuurtje. Een film die door middel van crowdfunding tot stand moet komen. Maar het is de vraag of de hilariteit van de strip ook in animatie over komt.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*