Mao’s mussen, Jan Kruis en 24 Hours

Luister hier BNR Trendwatch van 30 september 2013 terug:

Mao’s mussen

Mao’s mussen van Dirk-Jan Hoek is gebaseerd op een bizar stukje Chinese geschiedenis. In 1958 gaf de Chinese leider Mao Zedong het bevel om alle mussen in China op te jagen, net zo lang tot ze van uitputting uit de lucht zouden vallen. Want mussen vraten de gewassen aan, en daarom moesten ze uitgeroeid worden vond Mao. Trouw gingen de Chinezen met potten en pannen achter de vogeltjes aan en een jaar later was er in heel China inderdaad geen mus meer te bekennen. Maar al snel bleek dat ze daarmee juist een gigantisch probleem gecreëerd hadden: sprinkhanen. Er waren geen mussen meer om insecten op te eten, dus ontstond er een enorme sprinkhanenplaag. Die vraten de oogst compleet kaal, en een ellenlange hongersnood was het gevolg.

Nu terug naar de strip: deze geschiedenis is Foto (32)de achtergrond voor het verhaal Mao’s mussen. De Chinese leraar Dong is een enorme vogelliefhebber. Hij zit steeds met zijn neus in de vogelencyclopedie of in de lucht om vogels te kijken. Dan krijgt hij te horen dat hij met zijn klas katapulten moet maken om mussen te vangen. Dat vindt hij verschrikkelijk, en hij vangt de mussen juist levend om ze op zijn zolder te verbergen. Hij zet daarmee zijn eigen leven en dat van zijn vrouw op het spel. Als Dong gearresteerd wordt, besluit zijn vrouw met veel moeite om de mussen te beschermen, uit liefde voor Dong.

Dirk-Jan Hoek haalt met deze strip een stukje vergeten geschiedenis boven water. Het verhaal is wat recht-toe-recht-aan, de personages hebben weinig diepgang, maar tegelijkertijd is dat pretentieloze ook wel weer de charme van het verhaal. Een briljant tekenaar is Hoek ook niet, maar de simpele soms wat houterige tekeningen passen perfect bij de manier waarop het verhaal verteld wordt. Vooral de scène waarin de vrouw van Dong toch probeert de mussen te doden, is mooi in eenvoud.

Jan Kruis glossy

Zonder glossy hoor je er niet meer bij, en dat beseft ook de nestor van de Nederlandse jan_kruis_coverstripwereld Jan Kruis. Ter ere van zijn tachtigste verjaardag is er een glossy verschenen, geheel gewijd aan hem en zijn werk. Maar zijn eigen creatie Jan, Jans en de kinderen staat er niet heel prominent in. Want terwijl Jan Kruis een mooie cover aan het tekenen was, bedacht hij zich dat hij de rechten voor zijn personages ooit aan Libelle verkocht heeft. Dat heeft hem een mooi pensioen opgeleverd, maar dat betekent ook dat hij zijn eigen figuren niet meer zomaar mag gebruiken. Als oplossing heeft hij dan maar een nieuwe familie bedacht, met officieuze titel Jan, Jan en de kinderen. Het gaat om twee mannen met kinderen uit een eerdere relatie, die nu samen een gezinnetje vormen. Als dat niet modern is van de 80-jarige Jan Kruis! Verder staan er in de glossy mooie interviews met Jan Kruis en de mensen om hem heen, en brengen andere striptekenaars een hommage aan hem met hun eigen stripfiguren.

jan_kruis

24 Hour Comics Day

Zaterdag 5 oktober is het 24 Hour Comics Day. Een evenement waarbij striptekenaars over de hele wereld bij elkaar gaan zitten om ieder een stripverhaal van 24 pagina’s te maken in 24 uur. Ze mogen niks voorbereid hebben, zelfs geen uitgewerkt idee van wat ze willen doen. Een dutje doen mag wel, maar je moet natuurlijk wel je 24 pagina’s halen. In Nederland doen tekenaars ook op verschillende plaatsen mee. Bijvoorbeeld in Amsterdam aan de Lange Leidsedwarsstraat 206, in Utrecht in de Jansbrugkelder aan de Oudegracht, in Zwolle bij de opleiding Comic Design van ArtEZ en in Breda bij Electron.

Zie hier een impressie van 24 Hour Comics Day:

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*