radio

Asterix, Door Zonder Familie en het AD

28 oktober 2013
Stripjournaal

Luister hier BNR Trendwatch van 28 oktober 2013 terug:

Asterix is er weer!

asterix_coverNa acht jaar is er weer een nieuw Asterix-album! En het is een heel bijzonder album: het is het eerste verhaal dat gemaakt is door een nieuw duo. Ooit is Asterix gestart door René Goscinny en Albert Uderzo, en na de dood van Goscinny heeft Uderzo de strip alleen voortgezet. Maar hij heeft inmiddels de leeftijd van 86 bereikt, en heeft de strip nu overgedragen aan een nieuw team: Jean-Yves Ferri en Didier Conrad. Onder toeziend oog van de oude meester en met honderden fans die klaar staan om hun werk direct neer te sabelen, hebben ze het afgelopen jaar gewerkt aan een nieuw avontuur van Asterix. Nu het album in de winkels ligt, kunnen we niet anders dan concluderen dat ze een topprestatie hebben geleverd.

Het voortzetten van zo'n iconische strip door nieuwe mensen pakt zelden goed uit. Kijk bijvoorbeeld naar de laatste 15 jaar van Suske en Wiske. Maar Ferri en Conrad zitten helemaal op het juiste spoor en hebben Asterix klaar gemaakt voor de toekomst. Asterix en de Picten leest als een verhaal uit de tijd van Goscinny en klopt veel beter dan de laatste verhalen van Uderzo, waarin zelfs ruimtewezens kwamen opdraven. De tekeningen zijn prachtig met veel oog voor detail en bovendien helemaal Asterix. Uderzo heeft er dan nog wel bovenop gezeten. Elke pagina van Conrad ging ter goedkeuring langs Uderzo, en kwam vaak met veel opmerkingen terug. Hopelijk lukt het dit nieuwe duo om deze kwaliteit vast te houden, ook als Uderzo niet meer meekijkt. Maar met dit album geven ze alvast een mooi eerste visitekaartje af.

Door Zonder Familie

Een andere bekende strip is De Familie Doorzon van Gerrit de Jager. Ruim twintig jaar waren de belevenissen van deze 'modelfamilie' indoorzon_fragment haar doorzonwoning te volgen. Gerrit de Jager heeft nu de roerige beginperiode van De Familie Doorzon in stripvorm gegoten. Het levert een autobiografie op in onvervalste Gerrit de Jager-stijl. In zijn simpele maar doeltreffende tekenstijl en met veel humor beschrijft hij hoe hij zelf met vrouw en kind in een doorzonwoning in Lelystad gaat wonen. Hij hangt in deze strip vrolijk de vuile was uit zijn eigen leven buiten. Hoe zijn vrouw vreemd gaat met de buurman, hoe hij zelf aan de coke raakt en altijd geldproblemen heeft, hoe zijn samenwerking met jeugdvriend Wim Stevenhagen op de klippen loopt en hoe hij wordt belazerd door zijn uitgever.

De oplettende lezer ziet in deze strip -beeldroman genoemd- ook zomaar wat Doorzon-verhalen langskomen. Veel gebeurtenissen uit zijn eigen leven heeft De Jager dan ook kunnen gebruiken in De Familie Doorzon. Maar zo direct als in deze beeldroman heeft hij het nog niet opgetekend. Omdat het tegelijkertijd zo hilarisch is om te lezen, blijf je je afvragen of alles echt zo gegaan is. Een tijdje terug was Gerrit de Jager te gast op BNR bij Paul van Liempt, en toen ging het daar ook over. Luister hier dat interview bij Paul van Liempt terug:

Suske en Wiske bij het AD

In het kader van 100 jaar Willy Vandersteen kun je vanaf zaterdag 2 november Suske en Wiske-albums sparen bij het AD. Willy Vandersteen, de geestelijk vader van Suske en Wiske, zou dit jaar 100 jaar oud zijn geworden. Dat was in februari, dus waarom het AD nu nog met deze actie komt is onduidelijk. De lezers hebben uit een selectie kunnen stemmen op de 15 beste verhalen, en die komen vanaf zaterdag in een speciale editie bij de krant. Dit zijn de verhalen die de komende weken uitkomen:

 • Het eiland Amorassuske en wiske AD
 • De Bokkerijders
 • Het Spaanse spook
 • De stalen bloempot
 • De bronzen sleutel
 • De Tartaarse helm
 • De Tuf-Tuf-Club
 • De schat van Beersel
 • De dolle musketiers
 • De IJzeren Schelvis
 • De gezanten van Mars
 • Het gouden paard
 • De kaartendans
 • De poenschepper
 • Angst op de Amsterdam

Opvallend is dat de meeste verhalen uit de jaren 50 komen, de beginperiode van Suske en Wiske. Een verhaal dat echt ontbreekt in deze lijst, en dat ook niet op de selectielijst stond, is De Zeven Schaken. Dit is een prachtig eerbetoon van de tweede tekenaar Paul Geerts aan Willy Vandersteen. Hij laat de hele club in een soort droom in het Antwerpen van de jaren 20 terecht komen, waar ze bevriend raken met de jonge Vandersteen. Lambik, Jerom, Barabas en Krimson zijn in dit verhaal allemaal net zo oud als Suske en Wiske, met tante Sidonia als de volwassen moederkloek. Dat levert hilarische situaties op.

Helaas staat dit verhaal niet in de lijst van het AD, maar de vijftien verhalen die wel in de lijst staan, zijn een mooie opstap voor iedereen die Suske en Wiske een beetje kwijtgeraakt is en niet weet waar 'ie weer moet beginnen.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=ifJaMnqpKqc&feature=player_detailpage]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *