radio

De zonnige kijk, Blacksad en Mandela

9 december 2013
Stripjournaal

Luister hier BNR Trendwatch van 9 december 2013 terug:

Tom Poes is weer actueel

81433-bommel-en-tom-poes-de-zonnige-kijkMarten Toonder had voorspellende gaven. Want zijn verhaal De zonnige kijk uit 1976 is ineens weer helemaal actueel. Reden voor een speciale ‘crisiseditie’ met een voorwoord van financieel geograaf Ewald Engelen. Het verhaal van Tom Poes gaat over hoe luchtbellen in de economie ontstaan. In 1976 ging dat vooral over de gevolgen van de oliecrisis, de eerste keer na de oorlog dat het ineens weer minder ging. Maar dit verhaal is ook heel goed te lezen in het licht van nu: kredietcrisis, eurocrisis, huizenbubble.

Het verhaal gaat over wetenschapper professor Sickbock die zegt dat hij goud kan maken. Hij wil dat verkopen aan heer Bommel. Maar het is geen echt goud, dus hij zet Bommel een roze bril op waarmee hij de wereld mooier ziet. En als Bommel dan rondbazuint dat hij goud kan laten maken, horen ook de ‘bovenbazen’ dat. Oftewel: de groot-industriëlen en de bankiers. Als die willen controleren of het goud echt is, zet professor Sickbock hen ook een roze bril op. En dus zetten ze de geldpers aan, want er is extra goud en dat kan de economie goed gebruiken. Als uiteindelijk de roze bril af gaat zien ze dat het niet klopt. Maar dan is het al te laat en dreigt Bommel heel Rommeldam in zijn val mee te slepen.

Marten Toonder zet prachtig de roze bril neer als aanjager bommelvan de economie. En die roze bril wordt ook nu nog gebruikt. Zoals de oproep van premier Rutte dat we toch echt die auto moeten kopen. Daar probeert hij ons de roze bril voor te houden. Maar we lenen ons ook helemaal suf zonder te bedenken dat we het ooit moeten terugbetalen. De roze bril.

Blacksad

Deel 5 van stripreeks Blacksad is uit. Amarillo is de titel van dit nieuwste pareltje. Een strip met dieren in de hoofdrol, maar het lijkt in niets op Donald Duck. Het is heel realistisch, rauw, donker, te vergelijken met een film noir. Het gaat over privédetective John Blacksad, een zwarte kat in een donker pak en een lange overjas. Locatie en tijd worden nergens genoemd, maar het ziet eruit als Amerika in de jaren 50. In 2000 verscheen deel 1, nu is deel 5 verschenen. Ze doen er dus wel een paar jaar over om een nieuwe af te leveren, maar dat is ook wel te zien aan de prachtige tekeningen. De personages zijn zo levensecht, dat je binnen een paar plaatjes vergeten bent dat het dieren zijn. Pas in 2016 wordt deel 6 verwacht, maar aangezien het volgende verhaal een tweeluik wordt, komt in datzelfde jaar deel 7 er achteraan.

blacksad

Nelson Mandela

Stripboek-nelson-madelaAfgelopen week is Nelson Mandela op 95-jarige leeftijd overleden. Maar 4 jaar geleden is zijn leven al 'verstript'. In Zuid-Afrika is toen de biografie van Nelson Mandela verschenen als stripboek. Het album is in vele talen vertaald, en ook in het Nederlands te krijgen. Het was bedoeld om de jeugd in Zuid-Afrika de eigen geschiedenis bij te brengen en om ze aan het lezen te krijgen. En Mandela mocht er trots op zijn, want hij heeft zelf ooit gezegd: 'Je weet dat je pas echt beroemd bent als je een stripfiguur bent geworden.'

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *