radio

Crowdfunding en een stripburgemeester

25 maart 2014
Stripjournaal

Luister hier BNR Trendwatch van 25 maart 2014 terug:

Komt Gilles de Geus terug?

Ruim tien jaar na het laatste album van Gilles de Geus, komt er misschien weer een nieuw deel. Maar daar is wel de hulp van het publiek bij nodig. Tekenaars Hanco Kolk en Peter de Wit (bekend van S1ingle en Sigmund) willen het geld voor een nieuw deel bij elkaar krijgen via crowdfunding. Via voordekunst.nl kun je geld doneren om het nieuwe avontuur van Gilles de Geus mogelijk te maken.

Een idee is er al, er is zelfs al een titel en er is een coverontwerp. Het verhaal gaat De Universiteit heten en draait om Maurits, de zoon van Willem van Oranje. In de strijd tegen de Spanjaarden beseft Willem van Oranje namelijk dat het belangrijk is om mensen op te leiden om de jonge Republiek der Nederlanden te besturen. Hij sticht daarvoor de Universiteit Leiden en stuurt er zijn zoon Maurits naartoe. Gilles en zijn vriend Leo worden meegestuurd om Maurits te beschermen, maar dat blijkt een hele opgave als Maurits zich vol overtuiging in het ruige studentenleven stort.

Gilles de Geus is een reeks die speelt in de 16e eeuw, in de tijd van de Nederlandse strijd tegen de Spanjaarden. Er zijn tot nu toe tien delen van verschenen, maar na 2003 droogden de nieuwe avonturen ineens op. Hanco Kolk en Peter de Wit combineren in deze serie op meesterlijke wijze kolderieke scènes met een sterk scenario dat een spannend avontuur oplevert.

Volgens Peter de Wit is crowdfunding de enige optie om Gilles de Geus weer van de grond te krijgen. Luister hier naar een gesprek met hem:

Zoals het hoort bij een goede crowdfundingsactie, krijg je er ook iets voor terug. Je kunt geld doneren tussen de 25 en 1000 euro, waarbij de tegenprestatie met het bedrag meegroeit. Voor 25 euro krijg je een gesigneerde oorkonde van Willem van Oranje, voor 1000 euro ben je eregast bij de presentatie van het boek en krijg je een pagina met schetsen uit het album cadeau. In totaal is er 38.000 euro nodig. Als dat niet gehaald wordt krijg je je geld terug. Maar het is te hopen dat in dat geval het idee niet in een diepe lade verdwijnt, want Gilles de Geus verdient absoluut een vervolg!

Een verhaal van de burgemeester van Goes

banneling_tobago2Van de strijd tegen de Spanjaarden in de 16e eeuw, is het maar een kleine stap naar de tijd van de VOC honderd jaar later. De banneling van Tobago gaat over Lucas Pol, een Zeeuw die op het Caribische eiland Tobago een suikerplantage heeft. Hij wordt opgepakt omdat hij het opneemt voor de slaven, maar weet te ontkomen op het moment dat het fort wordt aangevallen. Hij keert terug naar Goes in Zeeland, en probeert daar te achterhalen waar zijn kinderen gebleven zijn. Die zijn namelijk gevlucht vlak voordat hij opgepakt werd.

Als stripalbum is dit verhaal geen hoogvlieger, maar het leuke is dat het is geschreven door René Verhulst, de burgemeester van Goes. De figuur Lucas Pol heeft echt bestaan en heeft lange tijd in Goes gewoond. Verhulst combineert feiten met fictie -zo laat hij Pol deelnemen aan het onderscheppen van de Zilvervloot- en legt in zijn nawoord precies uit wat klopt en wat niet. Zo komt er in het verhaal een moordaanslag op de burgemeester van Goes voor die echt gebeurd is. Het is echter wel te merken dat de historische feiten het uitgangspunt waren, en niet een goed verhaal. Het leest daardoor af en toe wat moeilijk, niet van elke gebeurtenis is de relevantie voor het verhaal duidelijk. De rode draad ontbreekt een beetje. Maar het is wel de meest originele manier van stadspromotie die je kunt verzinnen.

banneling_tobago1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *