Gilles met pensioen en CSI in 1889

Luister hier BNR Trendwatch van 14 april terug:

Gilles de Geus met pensioen

Helaas, Gilles de Geus heeft het niet gered. Tekenaars Hanco Kolk en Peter de Wit probeerden via crowdfunding 38.000 euro bij elkaar te krijgen, om Gilles de Geus zijn tiende avontuur te laten beleven. Sinds 2003 was het stil rond Gilles, en dat zal voorlopig ook zo blijven. Ze hebben het bedrag niet gehaald voor de gestelde deadline. Er was 21.730 euro binnen gekomen, dat is zo’n 57%. Te weinig dus.

Gilles de Geus vertrekt dus naar het Oude Stripfigurenhuis, waar we andere oude stripfiguren herkennen die nooit meer nieuwe avonturen beleven. Pa Doorzon, Ollie B. Bommel, de Generaal… en nu dus ook Gilles de Geus.

 

CSI in de 19e eeuw met Special Branch

Deel twee van de serie Special Branch is uit. Hetspecialbranch is een serie die speelt in Groot-Brittannië aan het eind van de 19e eeuw, en die draait om de vondst van een gemummificeerd lichaam van twintig jaar oud. Het lichaam wordt gevonden in de dubbele romp van de Great Eastern, een soort Titanic-achtig schip dat in Liverpool wordt gesloopt. Het is gewikkeld in een tapijt, en blijkt in twintig jaar op een natuurlijke wijze compleet gemummificeerd. Robin en zijn zus Charlotte van Special Branch -een speciale afdeling van Scotland Yard- krijgen de opdracht deze zaak te onderzoeken. Het blijkt al snel om moord te gaan, maar aangezien het lichaam een foto bij zich had van een marineofficier die nu de hoogste admiraal is, heeft deze zaak vertakkingen tot in de hoogste regionen. Robin en Charlotte merken daardoor als snel dat ze tegengewerkt worden. Ze worden gevolgd, getuigen worden dood teruggevonden, en de mummie verdwijnt.

Special Branch is een prachtig drieluik met een typisch 19e eeuwse Britse sfeer. Het is de tijd van de industriële revolutie, van Jack the Ripper en van de hoogtijdagen van de Britse upperclass. Die tijd is prachtig weergegeven in de wat donkere tekeningen. De focus in deze strip ligt heel erg op het onderzoek. Het wordt een soort CSI, maar dan in de 19e eeuw. De autopsie van de mummie is een mooi uitgewerkte scène en gevonden sporen worden minitieus onderzocht. Maar hoe verder het verhaal vordert, hoe mysterieuzer de zaak wordt. Binnenkort verschijnt deel drie en is het verhaal rond. Een echte aanrader!

specialbranch-fragment

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*