De Wezentrein en Amoras deel 3

Luister hier BNR Trendwatch van 19 mei terug:

 

De Wezentrein

wezentrein-coverNew York 1920. Jim wordt samen met zijn broertje, zusje en een groep andere kinderen uit een weeshuis geplukt en op de trein gezet richting het westen van Amerika. Het is een van de treinen van de Orphan Train Riders, een organisatie die tienduizenden straatkinderen naar het westen bracht. Waar ze een nieuwe familie krijgen, maar waar ze ook vooral zullen dienen als goedkope werkkrachten. Maar ze moeten alle banden met het verleden verbreken, foto’s of andere dingen van hun ouders moeten ze weggooien. En familiebanden worden totaal niet gerespecteerd. Broertjes en zusjes worden totaal niet bij elkaar gehouden. De Wezentrein volgt de reis van Jim, die hard zijn best doet om met zijn broertje en zusje samen te blijven, maar er niet in lijkt te slagen om voor zichzelf een mooie toekomst te regelen.

Dit verhaal is gebaseerd op een vergeten stukje Amerikaanse geschiedenis. Tot 1929 hebben deze treinen gereden. Tienduizenden kinderen zijn op die manier van de oostkust naar de westkust gebracht. En het heeft ze stevige trauma’s opgeleverd doordat ze op een heel ruwe manier van hun roots zijn weggerukt. Het mooie aan het verhaal van De Wezentrein is dat je niet alleen onzekerheid van de kinderen tijdens die reis ziet, maar tussendoor ook beelden uit het heden krijgt. Beelden van een breekbare, teruggetrokken oude man, waarvan je al snel ziet dat het Jim is. Het geeft het hele verhaal een diepere laag en een extra lading. Je realiseert je daardoor dat dat jochie in die trein daarna nog een heel leven heeft gehad. Een leven waarin het blijkbaar niet al te best is gegaan. Het moet iets te maken hebben met die trein, maar pas in deel 2 komen alle lijntjes samen. Een absolute aanrader!

 

Amoras is een hit!

amoras-coverDe ‘volwassen’ spin-off van Suske en Wiske blijkt een groot succes. Na drie albums staat Amoras op nummer 1 in de Vlaamse Boeken Top 100. En ook in Wallonië en Frankrijk ligt het nu in de schappen onder de titel Amphoria. In het derde deel blijft Krimson jacht maken op Suske, en andersom. Suske denk dat Krimson Wiske vermoord heeft en zint op wraak. Krimson raakt ondertussen geïntrigeerd door Suskes nieuwe metgezel Jérusalem. Zij lijkt verborgen krachten te hebben, maar geeft zich nog niet bloot. Figuurlijk dan…

 

amoras-fragment

 

Bommel in de Telegraaf

Sinds 3 mei is er weer een nieuw Bommel-verhaal. Het verschijnt iedere week paginagroot in de Telegraaf. Het verhaal wordt gemaakt door Dick Matena, die jarenlang voor geestelijk vader Marten Toonder heeft gewerkt. De titel is De Pas-kaart en het is gebaseerd op een oud onvoltooid verhaal van Tom Poes. In totaal verschijnen er twintig afleveringen. De publiciteit er omheen is ronduit mager, de Telegraaf heeft het amper aangekondigd. Gemiste kans.

Facebook
Twitter
Instagram
Volg via Email
RSS
Google+
https://stripjournaal.com/2014/05/19/bnr-wezentrein-en-amoras-deel-3/

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*