boekenkrant

Strip is koning in België

11 november 2014
Stripjournaal

Naast mijn stripbijdrages bij BNR ga ik schrijven voor de Boekenkrant. De Boekenkrant is elke maand gratis te krijgen bij boekhandels, en heeft twee volle pagina's over strips. Ik schrijf voor de krant en voor de website. Hieronder mijn eerste artikel.

Filip van België – van algemene grappen naar satire

Als ergens ter wereld het stripverhaal op een podium wordt gehesen, dan is het wel bij onze zuiderburen. De Belgen zijn verzot op strips. Zo verzot dat ze zelfs van hun koning een stripfiguur maken. En als ze van koning wisselen, verandert meteen ook de hoofdpersoon van de strip. En zo verscheen vorige maand het eerste deel van Filip van België van Charel Cambré.

Flip vanBelgie SC 1Cambré begon de ’koningsreeks’ in 2008 onder de titel Albert en Co, met koning Albert als hoofdpersoon. Maar ook de rest van de koninklijke familie draaft regelmatig op. In grappen van één pagina danst oud-koningin Fabiola geregeld de tango en racet Alberts zoon Laurent niet zelden door de strip in zijn snelle sportwagen.
Het knappe van Cambré is, dat hij van bestaande publieke figuren echte characters heeft weten te maken. Sommige eigenschappen van familieleden worden wat uitvergroot, maar tegelijkertijd leiden de stripfiguren een geheel eigen leven en hebben ze een eigen karakter. Terwijl de leden van de koninklijke familie van België vaak als afstandelijk worden gezien, kun je van hun strip-alter-ego’s niet anders doen dan van ze gaan houden.

Aanvankelijk bevatte Albert en Co vrij algemene grappen over vakanties, feestdagen en de ongemakken van het koningschap. Hoe zet je bijvoorbeeld een nieuwe troon van de Ikea in elkaar? En wat te doen als prinses Mathilde hetzelfde jurkje aan heeft als prinses Maxima? Uiteindelijk dringt de politieke situatie in België, die steeds ingewikkelder wordt, steeds meer door in de strip. Politici komen de koning steeds vaker om raad vragen, terwijl die daar totaal niet op zit te wachten. Met lede ogen moet hij aanzien hoe de heren en dames uit de politiek recht voor zijn neus staan te bekvechten. En dan wordt deze strip ineens een voortreffelijke politieke satire.

Toen Albert de troon overdroeg aan zijn zoon, werd het tijd voor Filip om in de strip de hoofdrol op te eisen. In het eerste deel van Filip van België gaat hij zijn dochter alvast leren lintjes doorknippen en probeert hij de Amerikanen af te luisteren, terwijl Albert geniet van zijn pensioen, ondanks geruchten over een buitenechtelijke dochter. Op meesterlijke wijze weet Charel Cambré steeds beter actualiteit en fantasie met elkaar te verweven, zodat er een compleet eigen wereld ontstaat. Een wereld waarin flink de draak wordt gestoken met de Belgen, op een manier die voor Nederlanders zeker herkenbaar is. Bovendien heeft de cover een mooi Nederlands tintje, want daarop staat Filip als enige Rode Duivel ongemakkelijk tussen de dreigende Oranjefans. Aanvalluh!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *