boekenkrant

Als Batman naar de Jaarbeurs

28 februari 2015
Stripjournaal

Het is een begrip in Amerika en komt nu voor het eerst naar Nederland: Comic Con. In het laatste weekend van maart wordt de Jaarbeurs in Utrecht omgetoverd tot een wereld van strips, comics, tv-series, films, muziek, games en fantasy: een bonte verzameling samengevat onder de noemer ‘popculture’.

Afbeeldingsresultaat voor dutch comic con

Het verschijnsel Comic Con komt overwaaien uit Amerika, waar het al jaren een doorslaand succes is. Ivan Lok is één van de initiatiefnemers van de eerste Dutch Comic Con. ‘Als verkoper van comic toys heb ik veel beurzen bezocht. Maar eigenlijk was ik nooit helemaal tevreden over wat ik daar aantrof’, vertelt hij. ‘Dat kan beter, mooier, vond ik. Dus besloot ik hier een Comic Con te organiseren.’

Wat vooral opvalt bij een Comic Con zijn de bezoekers. Het is namelijk niet ongewoon om verkleed als je grote held – als cosplay - de beurs op te stappen. Batman, Superman, Ninja Turtles of zelfs de harige Chewbacca uit Star Wars, niets gaat de Comic Con bezoeker te ver. Zo wordt de ene groep bezoekers een bezienswaardigheid voor de andere. ‘Ook in ons land van “doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg” kunnen we dergelijke taferelen verwachten’, denkt Lok. ‘Wie als ‘cosplayer’ naar de beurs wil komen, moet zich vooraf inschrijven via de website en dat hebben al heel wat mensen gedaan. Ik verwacht dat ongeveer tien procent van de bezoekers een cosplayer is’.

ComicCon-037.WEB_

foto: http://leitoresdepressivos.com

Cosplayers zijn zeker niet de enige attractie. Minstens zo belangrijk zijn bekende film- en televisieauto’s, zoals de Batmobiel en de Ecto 1 uit Ghostbusters. Lok is vooral trots op de komst van Giancarlo Esposito, een Amerikaanse acteur, bekend als Gustavo Fring in Breaking Bad. ‘Hij is echt top of the bill en komt maar zelden naar dit soort evenementen.’

Voor de stripliefhebber is ook de line-up van nationale en internationale striptekenaars interessant. Robert van der Kroft (Sjors en Sjimmie), Romano Molenaar (Storm, J-Rom), Hans van Oudenaarden (Rhonda, Bob Evers), Barry Kitson (Marvel) en Billy Tucci (Shi), maken hun opwachting.

Met veel signerende tekenaars en handelaren die hun spullen verkopen, heeft de Comic Con wel iets van een klassieke stripbeurs. Toch is er volgens Lok een groot verschil. ‘Wij bieden veel meer beleving. Bij een stripbeurs ruik je de muffe stripbakken, Bij ons vind je artiesten en een podium waarop van alles gebeurt.

Lok is zich ervan bewust dat hij een risico neemt. ‘De naam Comic Con schept hoge verwachtingen. Als we het verprutsen, is het de eerste en de laatste Comic Con in Nederland.’

Maar tegelijk twijfelt hij geen moment aan het succes van de eerste editie van Dutch Comic Con. En dan wordt het een jaarlijks evenement. Over drie jaar verwacht hij 100.000 bezoekers te trekken. ‘De hele popculture wereld verenigt zicht. We gaan er een heel mooi feest van maken.’

Dutch Comic Con, 28 & 29 maart in de Jaarbeurs in Utrecht.
Entree:
voorverkoop: 17,50
kassa: 20,-

 

Dit artikel werd eerder gepubliceerd in BKStrips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *