Het gevecht om Kuifje

Een licht gevoel van euforie heeft zich meester gemaakt van de stripwereld. Moulinsart, het bedrijf van de erfgenamen van Kuifje-tekenaar Hergé, blijkt helemaal niet de rechten op de Kuifje-afbeeldingen te hebben. Terwijl het dat wel decennialang heeft beweerd. Het gerechtshof in Den Haag heeft bepaald dat die rechten in handen zijn van uitgeverij Casterman.

Ironisch genoeg had Moulinsart de rechtszaak zelf aangespannen tegen het Hergé Genootschap, een Nederlandse Kuifje-fanclub die drie keer per jaar een blad over Kuifje uitgeeft. In 2009 kreeg die club, net als andere fanclubs, een enorme rekening van Moulinsart voor het gebruik van afbeeldingen van Kuifje. Het Hergé Genootschap was de enige die weigerde te betalen en liet het aankomen op een rechtszaak. Moulinsart eiste een verbod op het gebruik van de plaatjes en een schadevergoeding van 35.000 euro per tijdschrift. Maar ze kregen het als een boemerang terug.

Het Hergé Genootschap had namelijk een kopie weten op te duikelen van een overeenkomst die Hergé in 1942 had getekend. Daarin staat dat hij de rechten op al zijn albums overdraagt aan uitgeverij Casterman. De uitgeverij wist het zelf niet eens meer. Casterman geeft wel de albums nog steeds uit, maar wist niet dat het ook de rechten had op losse afbeeldingen uit die albums. Daarmee werd de claim van Moulinsart resoluut afgewezen.

Waarom dan die euforie in de stripwereld? Moulinsart is vele liefhebbers al jarenlang een doorn in het oog. Het bedrijf is in handen van de weduwe van Hergé en haar nieuwe man, en voert een ware kruistocht tegen alles en iedereen die ook maar iets van Kuifje gebruikt zonder haar toestemming. Je moet eerst diep in de buidel tasten voor je iets van Kuifje mag gebruiken. Het mooiste van deze uitspraak is nog dat het betekent dat iedereen die ooit voor een plaatje uit een album aan Moulinsart heeft moeten betalen, nu zijn geld terug kan vragen.

Als deze erfgenamen van Hergé nu naar woorden zoeken om hun ongenoegen te uiten, zou ik ze adviseren de scènes met kapitein Haddock er nog eens op na te slaan. Als ze tenminste toestemming krijgen van Casterman…

1 Comment

1 Trackback / Pingback

  1. Hoera! Tien dagen lang strips! | Stripjournaal

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*