radio

Hoera! Tien dagen lang strips!

15 juni 2015
Stripjournaal

Het wordt volgend jaar feest, want de Stripdagen in Haarlem duren dan maar liefst tien dagen! Dat heeft de organisatie bekend gemaakt. Normaal gesproken is dit evenement er elke twee jaar in een weekend, maar de volgende editie wordt dus lekker uitgesmeerd.

Afbeelding: Gerben Valkema

Afbeelding: Gerben Valkema

Een walhalla voor stripliefhebbers, maar het leuke aan de Stripdagen in Haarlem is dat ook het 'gewone' publiek hier met strips in aanraking komt. De Grote Markt staat dan helemaal vol met kraampjes met stripboeken. En dat tien dagen lang is de beste promotie die de strip zich kan wensen. Dus heb ik het bij BNR ook maar alvast gepromoot. Luister hier terug:

 

Ik hoop echt dat het een succes wordt, want tien dagen is wel erg ambitieus. Maar we gaan zien of het gaat lukken. De Stripdagen Haarlem zijn van 3 t/m 12 juni 2016.

Kuifje update

In mijn vorige blog had ik het al over het gevecht tussen Moulinsart en het Hergé Genootschap. Nu krijgt deze zaak een aparte wending doordat Moulinsart en Casterman gezamenlijk verklaard hebben dat de rechter de rechten op Kuifje niet goed begrepen heeft. De rechter in Den Haag oordeelde namelijk dat het grootste deel van de rechten op Kuifje bij uitgeverij Casterman ligt, en niet bij Moulinsart (de erven van Hergé). Dat scheelde het Hergé Genootschap een claim van honderdduizenden euro's van Moulinsart voor het gebruiken van afbeeldingen van Kuifje. En dat betekende bovendien dat iedereen die de afgelopen jaren aan Moulinsart heeft moeten betalen, zijn geld zou kunnen terugvorderen. Maar Moulinsart en Casterman beweren nu dat alle rechten toch echt bij Moulinsart liggen, behalve het uitgeven van de papieren albums. Ze willen het niet laten zitten, dus deze strijd is nog niet gestreden...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *