Een groot vakman stopt

Eric de Rop stopt als inkter van Suske en Wiske. Het nieuwe album De fabuleuze freak ligt nu in de winkel, en het is meteen het laatste waaraan De Rop meegewerkt heeft.

https://i0.wp.com/www.stripwinkeldickbos.nl/website/wp-content/2012/04/Eric-de-Rop.jpg?resize=264%2C197Als twintiger kwam hij binnen bij studio Vandersteen, waar zijn vader Eduard de Rop al werkte. Vervolgens is hij dertig jaar lang de vaste inkter geweest van Suske en Wiske. Een rol die je niet moet onderschatten, want de lijnen die je ziet zijn uiteindelijk die van de inkter. Hij bepaalt de uitstraling van de strip. Over de invloed van de inkter -met name van Eugeen Goossens bij Suske en Wiske- heb ik al eens een blog geschreven.

Met Eric de Rop verdwijnt de studiomedewerker die er al het langst bij is. En er verdwijnt een man die het oude ambacht nog beheerst. Met een pennetje en oostindische inkt zette hij trefzekere lijnen in een constante kwaliteit. Zijn plek wordt nu niet meer ingevuld. In het vervolg wordt Suske en Wiske geïnkt met een computerprogramma, heeft de uitgeverij bekend gemaakt. Ik vind het jammer dat hiermee het ambacht verdwijnt, maar tegelijkertijd ben ik ook wel weer benieuwd naar het volgende nummer. Want hoe gaat dat eruit zien?

Eric de Rop heeft in ieder geval zijn sporen ruimschoots verdiend en gaat nu van zijn pensioen genieten, zonder zijn tekenpen helemaal neer te leggen. De VRT maakte een mooie reportage over hem.

 

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*