stripnieuws

Wielerkoorts!

3 juli 2015
Stripjournaal

Dit weekend staat heel Utrecht in het teken van de start van de Tour de France. De wielerkoorts loopt op tot tropische temperaturen. De wielerfans die ook stripliefhebber zijn, kunnen zich de komende weken ook buiten de Touretappes om goed vermaken. De mooiste en leukste wielerstrips op een rijtje.

Helden van de Tour

Afbeeldingsresultaat voor helden van de tourDeze heb ik al vaker genoemd, maar het is ook zo'n prachtige strip. Helden van de Tour van Jan Cleijne is uitgegeven ter gelegenheid van 100 jaar Tour de France en beschrijft de geschiedenis van de Tour op magistrale wijze. In traditionele sepiakleuren brengt hij de eerste jaren van de Tour in beeld. De tijd dat er nog geen ploegen waren, maar dat het ieder voor zich was. Toen de renners met een rammelende fiets over de keien moesten, 's nachts doorreden om zo snel mogelijk de finish te halen, en ze zelf hun fiets moesten repareren als er iets mis ging. Als Cleijne de sepiakleuren los laat en op aquarellen overstapt, zie je hoe de sport zich ontwikkelt en steeds professioneler wordt. Tot je in de tijd van de doping en het bedrog van Lance Armstrong komt. Cleijne gaat de donkere periode van de Tour niet uit de weg, en dat is precies wat dit boek zo goed maakt.

 

Marco Pantani - Het einde van de piraat

Een andere mooie strip over wielrennen focust volledig op Marco Pantani, de wispelturige Italiaanse renner die in 2004 dood in zijn hotelkamer werd gevonden. Er is altijd een zweem van mysterie om Pantani blijven hangen, en deze strip van Marco Rizzio en Lelio Bonaccorso probeert iets van dat mysterie te verklaren. Het is een bewerking van een boek over Pantani van de Franse onderzoeksjournalist Philippe Brunel. In 1999 werd Pantani na een dopingtest uit de Giro d'Italia gezet, en vanaf dat moment ging het bergafwaarts met hem. Zijn greep naar de cocaïne heeft hem waarschijnlijk het leven gekost. In Het einde van de piraat worden alle twijfels en vragen rondom de dood van Pantani nog eens onderzocht.

 

Wielergek!

Iets heel anders is Wielergek! van Alain Julié en Jean-Luc Garrera. Geen serieuze heldenverhalen over topsporters, maar grappen en grollen die de wielrenners reduceren tot stuntelige fietsfanaten. Op elke pagina een nieuwe grap, niet altijd even scherp, maar wel vermakelijk. Van een vrouwenploeg tot een mountainbikeclubje, niks is gek genoeg voor deze wielergekken.

 

 

 

Suske en Wiske

Zelfs de bekendste striphelden van Vlaanderen hebben een album lang op de fiets gezeten. In Het kostbare kader gebruiken Suske en Lambik een trainingsschema van professor Barabas waardoor ze zo goed worden dat ze aan de Tour mee kunnen doen. Tijdens een training komen ze in botsing met een vrachtwagen, die voor een criminele bende tussen zijn lading een buisje met plutonium vervoert. Lambik gebruikt dit buisje om het gebroken frame van zijn fiets mee te repareren, en wordt daarmee doelwit van de bende. Midden in een Touretappe wordt hij daarna door een helikopter uit de koers geplukt.

Het is een van de betere verhalen van Suske en Wiske uit de jaren negentig, die op naam staat van de later in ongenade geraakte tekenaar Marc Verhaegen. Naast Suske en Lambik worden de Touretappes gekleurd door karikaturen van wielergrootheden uit het verleden. Zo zit Fausto Cippo op zijn fiets Dame Blanche te eten en gebruikt Joop Zuremelk een magneet om achter zijn voorgangers te blijven.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *