radio

1300 euro voor een sigarettenpakje

17 september 2015
Stripjournaal

Strips zijn niet alleen leuk om te lezen, ze zijn ook handelswaar. Dat blijkt maar weer uit de opbrengst van een veiling op Catawiki. Een proefuitgave van het eerste verhaal van Dick Bos is daar vorige week van eigenaar gewisseld voor 1310 euro.

Dick Bos deel 1 - Speciale Testuitgave - Het Geval "Kleyn" - sc - 1e druk (1941)Maar het is dan ook wel een bijzonder boekje, waarvan nog maar twee exemplaren bekend zijn. Het andere exemplaar is in handen van stripgoeroe Hans Matla. Het stripboekje met de titel Het geval Kleyn is niet groter dan een sigarettenpakje en was in 1941 te krijgen voor maar 30 cent. Toch bleek dat toen te duur te zijn, en al snel kwam er een tweede versie die maar 25 cent kostte. Bij BNR Nieuwsradio was er in het programma Spitsuur een gesprek met Dick Bos-kenner Rich Thomassen.

 

Dick Bos kent verder een bijzondere geschiedenis tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers wilden de boekjes toen opnieuw uitbrengen, maar dan met Dick Bos in de rol van een Duitse spion. Tekenaar Alfred Mazure kreeg hier een blanco cheque voor geboden, maar weigerde. Hij zei: "Ik geloof niet dat een SS-uniform mijn held goed zou staan". Vlak daarna werden alle boekjes van Dick Bos uit de winkels gehaald omdat ze betiteld werden als 'verkapte Engelse propaganda'. De boekjes die al bij mensen thuis lagen hebben het vaak ook niet overleefd, omdat ze in de hongerwinter werden gebruikt om de kachel mee aan te steken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *