stripnieuws

Maaike Hartjes wint de Stripschapprijs

8 december 2015
Stripjournaal

De winnaar van de Stripschapprijs 2016 is bekend: Maaike Hartjes. Ze is daarmee de derde vrouwelijke winnaar van de oeuvreprijs in een lange lijst van mannen.

Maaike Hartjes is halverwege jaren 90 bekend geworden met een heel eigen, minimalistische stijl. Haar simpele figuurtjes met slechts streepjes als armen en benen zijn haar handelsmerk geworden. Op het eerste zicht lijken die tekeningen niet veel voor te stellen, maar ze weet door subtiele aanpassingen alle emoties aan haar poppetjes mee te geven. Bovendien toveren de situaties de ze beschrijft steevast een glimlach op je gezicht, en soms een traan.

Uit het juryrapport: "In bijna 25 jaar is Maaike Hartjes uitgegroeid tot een van de belangrijkste stripmakers van haar generatie. Haar handelsmerk is een stijl die zich het beste laat omschrijven als expressief minimalisme."

Een mooie winnaar van de Stripschapprijs 2016. Ze moet wel nog even geduld hebben, want de prijs wordt pas in februari uitgereikt.

 

Ook prijs voor Strip2000

De prijs voor bijzonderen verdiensten, de P. Hans Frankfurtherprijs, gaat naar uitgeverij Strip2000. Dit is de prijs voor mensen of organisaties die zelf geen strips maken, maar zich wel op een bijzondere manier hebben ingezet voor de stripwereld. Strip2000 timmert al een aantal jaar aan de weg als nieuwe, energieke uitgeverij die zich vooral richt op humorstrips. Strips als Dating for Geeks, Jump, Zusje en Biebel. Daarnaast is er begin dit jaar onder het label Gorilla een onderdeel meer realistische strips bij gekomen. Het zal een prijs zijn met een dubbel gevoel voor Strip2000, want eerder dit jaar overleed oprichter en inspirator Peter van der Heijden totaal onverwacht. Zijn medewerkers hebben echter besloten de uitgeverij in zijn geest voort te zetten. Deze prijs is een mooie aanmoediging.

 

Album van het jaar

Naast de Stripschapprijs en de P. Hans Frankfurtherprijs zijn ook de nominaties voor de Stripschappenning bekend gemaakt, de prijs voor het beste album van het jaar. Dit zijn de genomineerden.

En dit zijn genomineerden in de categorie Jeugd:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *