stripnieuws

De beroemde bejaarden

19 december 2015
Stripjournaal

2015 was voor Suske en Wiske al een feestjaar, maar vandaag is het extra feest. De grootste strip van België en Nederland bestaat op de kop af zeventig jaar. Op 19 december 1945 verscheen de eerste strook van Suske en Wiske op het eiland Amoras in de krant De Nieuwe Standaard.

Het wordt gezien als de officiële start van de legendarische strip van Willy Vandersteen, maar Wiske en tante Sidonie hadden er toen al een avontuur op zitten. In maart 1945 begonnen in diezelfde krant namelijk De avonturen van Rikki en Wiske, met tante Sidonie, Wiske en haar oudere broer Rikki. Zij worden door de minister van Bewapening (!) naar het fictieve Oostblokland Chocowakije gestuurd om de gestolen plannen voor de rakettank terug te halen. Een typisch verhaal van vlak na de oorlog. Toch vond Vandersteen dat de figuur van Rikki niet helemaal werkte. Hij was te oud voor Wiske en leek bovendien te veel op Kuifje. Dus werd hij in de aankondiging van het nieuwe verhaal eropuit gestuurd voor een schoenbon, niet ongebruikelijk voor december 1945.

Het eerste verhaal van Suske en Wiske introduceert niet Rikkialleen Suske, maar ook professor Barabas. En twee van zijn belangrijkste uitvindingen spelen al meteen een prominente rol in dit verhaal: de Gyronef en de Teletijdmachine. Met die laatste kan hij alleen nog maar in het verleden kijken, nog niet naar het verleden reizen.

Wiske en tante Sidonie gaan samen met de stotterende professor Barabas op zoek naar het eiland Amoras. De ontmoeting tussen Wiske en Suske verschijnt pas na de jaarwisseling in de krant. Op het moment dat Wiske boven het eiland Amoras uit de Gyronef valt en in het water terecht komt, snelt Suske haar te hulp. Het wordt een natte eerste kennismaking.

Vandersteen heeft Op het eiland Amoras altijd zijn beste verhaal genoemd. Na zijn eerste poging met Rikki en Wiske viel in dit verhaal alles op zijn plaats en legde hij de basis om een enorm oeuvre uit te bouwen. In het derde verhaal, De Sprietatoom, werd Lambik aan de club toegevoegd. En nog eens zes jaar later kwam Jerom erbij in De dolle musketiers.

70 jaar later en drie tekenaars verder, verschijnen er nog steeds verhalen van Suske en Wiske. Door de jaren heen is het iets meer een kinderstrip geworden dan het in het begin was, maar het is nog steeds het vlaggenschip voor Standaard Uitgeverij. Voorlopig blijven Suske en Wiske gewoon avonturen beleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *