recensie

GENOMINEERD: Esther Verkest

6 februari 2016
Stripjournaal

Tot aan de prijsuitreiking op de Stripdagen behandelt Stripjournaal elke zaterdag één van de genomineerden voor Album van het Jaar. Vandaag Esther Verkest, Alleen voor onbevoegden.

Esther Verkest is geen onbekende voor de Stripschappenningen, de prijs voor Album van het Jaar. In 2006 viel het derde album van tekenaar Kim Duchateau al in de prijzen tijdens de Stripdagen. Ook in dit dertiende deel laat hij aan de hand van hoofdrolspeelster Esther Verkest weer zijn absurde kijk op de realiteit zien.

Of het nou gaat om een verblijf bij de smurfen, het oproepen van opgewonden geesten of wiskundeles geven met haar lichaam, Esther draait er haar hand niet voor om. De grappen zitten boordevol fantasie, zijn gedurfd en toveren elke keer een glimlach op je gezicht. En toch weet Esther zich tussen al deze absurditeit te handhaven als sexy stripbabe.

De tekenstijl speelt met verhoudingen en perspectieven, en zelfs met zoiets simpels als de letters in de tekstballonnen weet Esther zich al jaren te onderscheiden. Het enige minpuntje zit in de vormgeving van het album. Elke pagina heeft vier stroken, terwijl de grappen steeds van lengte verschillen. De ene keer is de grap slechts een strook, de andere keer een hele pagina, of iets daar tussenin. Het verschil in lengte is uit de opmaak niet duidelijk, dus je moet het merken met lezen. Maar een kniesoor die daarop let.

De grap waarin Esther en haar vriend elkaar allerlei lichamelijke ongemakken toewensen bij de wensput liet me hardop lachen. Een zeer terechte genomineerde.

esther_strip

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *