radio

GENOMINEERD: De Aanslag

13 februari 2016
Stripjournaal

Tot aan de prijsuitreiking op de Stripdagen behandelt Stripjournaal elke zaterdag één van de genomineerden voor Album van het Jaar. Vandaag De Aanslag, een stripbewerking van het beroemde boek van Harry Mulisch.

13-02 de aanslagEr was natuurlijk het boek, en er was al de film, maar vorig jaar kwam er ook een stripversie van De Aanslag. Striptekenaar Milan Hulsing heeft erg zijn best gedaan om de roman van Mulisch om te zetten naar een stripverhaal. Geen makkelijke opgave, want veel mensen hebben al het boek gelezen of de film gezien, en die hebben dus al helemaal hun eigen beeld bij het verhaal. Tegelijkertijd moet het op zichzelf ook gewoon een goed stripverhaal zijn, te begrijpen voor mensen die de roman of de film niet kennen. Hierin is Hulsing met verve geslaagd.

De Aanslag gaat over Anton Steenwijk, die zijn hele leven blijft worstelen met wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. Aan het eind van de oorlog verliest hij zijn ouders en zijn broer, als hun huis in brand wordt gestoken door de Duitsers. Het is een vergeldingsactie omdat er voor hun deur een doodgeschoten NSB'er ligt. In de jaren na de oorlog komt Anton steeds meer te weten over de ware toedracht van wat er die avond gebeurd is.

Het is een bijzonder stripboek geworden waarin je met Anton Steenwijk mee stapt in een emotionele achtbaan. De lijntekeningen lijken soms wat simplistisch, maar Hulsing heeft een enorm kleurgevoel waarmee hij precies de juiste sfeer weet neer te zetten. Juist de stukken zonder tekst zijn bijzonder, omdat daar op artistieke wijze een eigen interpretatie aan de roman van Mulisch wordt gegeven. De scène waarin letterlijk de grond onder Antons voeten weg zakt als alle puzzelstukjes op hun plek vallen, is werkelijk fenomenaal.

Toen zijn boek vorig jaar verscheen, was Milan Hulsing te gast bij Paul van Liempt op BNR Nieuwsradio. Hier kan je dat gesprek terug luisteren:

 

Op de achterkant van het boek wordt Kitty Saal, de weduwe van Harry Mulisch gequote: "Als Harry had kunnen tekenen, had hij De Aanslag precies zo verbeeld." Waarvan akte, het is een waar pareltje geworden.

13-02 de aanslag fragment

 

One comment on “GENOMINEERD: De Aanslag”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *