recensie

GENOMINEERD: Mieleke Melleke Mol

17 februari 2016
Stripjournaal

Tot aan de prijsuitreiking op de Stripdagen elke woensdag bij Stripjournaal één van de genomineerden voor Album van het Jaar in de categorie Jeugd. Vandaag: Mieleke Melleke Mol.

Wie Mieleke Melleke Mol van Urbanus en Dirk Stallaert leest, wordt dankzij de sfeervolle tekeningen direct ondergedompeld in de gouden jaren van de Vlaamse strip. Onwillekeurig denk je aan de begintijd van Suske en Wiske, Nero of Jommeke. In deze strip lopen de meisjes nog in jurkjes, de vrouwen met opgestoken haar in een mooie rok, en is er geen computer of mobiele telefoon te bekennen. En natuurlijk hebben Mieleke en Melleke geen moeder, maar een tante. De grappen zijn simpel maar doeltreffend, vooral het visuele karakter zal kinderen aanspreken.

Urbanus en Dirk Stallaert laten met deze strip zien dat ze bij de top van de stripwereld horen. Hun verhaaltjes zitten boordevol absurde situaties, maar ze worden gebracht met een vanzelfsprekendheid die je alleen maar in de fantasie van kinderen kan vinden. Zo heeft tante Tulp altijd een bloempotje met een tulp op haar kont staan. En vliegen Mieleke en Melleke gewoon de lucht in met hun zelf gemaakte raket, dankzij raketpoeder als brandstof. En als het lettertype in de strip plots een stuk groter wordt, blijkt dat iemand per ongeluk aan de volumeknop van de wereld heeft gedraaid. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is, steekt die knop gewoon uit de grond op een willekeurig grasveldje.

Ondanks alle superlatieven is het een beetje de vraag wat kinderen zelf van deze strip vinden. Er zit bewust een oubollig sausje overheen. Een sausje dat volwassenen met een goed gevoel voor nostalgie wel kunnen waarderen, maar snappen de kinderen dit ook? Of grijpen ze toch liever naar Star Wars en superhero's? We gaan het zien, want de winnaar van deze prijs wordt gekozen door de kinderen zelf.

17-02 mieleke melleke mol fragment

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *