stripnieuws

Maaike Hartjes wilde Stripschapprijs weigeren

21 februari 2016
Stripjournaal

'Ik roep al jaren dat ik de prijs zou weigeren als ik hem zou winnen', zei Maaike Hartjes afgelopen week in NRC Next. Uiteindelijk heeft ze besloten de prijs toch te accepteren. 'Ik heb er nu een dubbel gevoel over, maar niemand zou snappen waarom ik zou weigeren. Dat levert een rel op die negatief zou terugslaan op de stripwereld. Dat wil ik niet.'

De Stripschapprijs 2016 gaat naar Maaike Hartjes voor haar eigen stijl, haar doorzettingsvermogen en al haar inspanningen voor de stripwereld. 'In een periode dat de stripwereld nog een echt mannenbolwerk was, kreeg zij al de lachers op haar hand. Piepkleine tekeningen gebundeld in minipocketformaat uitgegeven in eigen beheer', schrijft de jury in haar rapport. De complimenten van de jury doen Hartjes goed.

Maar over de organisator achter de prijs, het Stripschap, is ze minder mild. 'Het is een conservatieve club van stripverzamelaars, met wie ik al jaren in de clinch lig. Ze reiken een prijs uit, maar dat is vooral om hun eigen club te promoten. Verder doen ze helemaal niks voor striptekenaars. In het verleden zijn ze ook best onbeschoft geweest tegen tekenaars. Als tekenaar krijg je het gevoel dat je niet belangrijk bent.'

Ook de prijsuitreiking zelf maakt het er niet beter op. 'Die uitreiking is al jaren een amateuristische, trieste boel, met powerpointpresentaties waar namen verkeerd staan gespeld. Er wordt met de aanwezigheid van tekenaars geronkt, maar als je aankomt, is er niemand om je op te vangen. Je krijgt geen reiskostenvergoeding. En als je daar toch om vraagt, word je uitgemaakt voor geldwolf. Nee, daar is absoluut geen budget voor. Tot je in hun notulen leest dat er een striparchief verhuisd is en dat de mensen die hielpen sjouwen daar reiskostenvergoeding voor kregen. Dus bij Het Stripschap kun je beter met strips sjouwen dan strips tekenen. Als mensen die een prijs krijgen met een rotgevoel naar huis gaan, dan doe je echt iets fout.'

Toch komt Hartjes volgende week haar prijs ophalen. Een gesprek met de nieuwe festivaldirecteur Ton Schuringa overtuigde haar ervan dat er dit jaar iets verandert. 'Zijn voorganger was een verschrikkelijke man, maar Ton Schuringa is top. Hij staat los van Het Stripschap, richt zich op nieuwe doelgroepen en gaat respectvoller met tekenaars om. Er wordt nu een programma opgezet waarbij tekenaars op het podium geïnterviewd worden. Die kregen zelfs een mailtje met de vraag om voorbeelden van werk op te sturen.'

Al met al voelt Maaike Hartjes zich toch wel vereerd met de Stripschapprijs. 'Als klein meisje droomde ik van deze prijs en nu heb ik hem opeens gewonnen. De Stripschapprijs is toch de enige grote prijs in de stripwereld.'

Op dit moment werkt Maaike Hartjes aan een reisverslag over haar reis door Japan.

 

One comment on “Maaike Hartjes wilde Stripschapprijs weigeren”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *