boekenkrant

De Stripdagen in een compleet nieuw jasje

22 februari 2016
Stripjournaal

Na vijf jaar in Gorinchem verhuizen de Stripdagen dit jaar naar de regio Den Haag. En het roer wordt meteen flink omgegooid. Een interview met festivaldirecteur Ton Schuringa, die de NIEUWE Stripdagen organiseert: ‘Den Haag zal weten dat we geland zijn.’

22-02 stripdagen

De poster van de Stripdagen, met een prachtige tekening van Gerben Valkema en Haagse Harry van Marnix Rueb.

Ton Schuringa heeft het razend druk. Het is voor het eerst dat er een fulltime festivaldirecteur is aangesteld. ‘En het is ook echt fulltime, ik ben er echt dag en nacht mee bezig. Dit interview is eigenlijk een rustmoment. Kan ik even rustig zitten.’

Schuringa moet het festival dan ook weer van de grond af opbouwen, want er was veel kritiek op de editie van vorig jaar. Het waren vooral rijen met bakken stripboeken en stands van uitgevers. Het sprankelde niet, en de bezoekersaantallen vielen tegen. De organisatie greep terug op oude rot Schuringa. Hij heeft het festival in 1980 opgezet en het jarenlang georganiseerd. ‘Het is ook een beetje mijn kindje, ik kon het niet zomaar dood laten gaan. Want strips zitten nu juist heel erg in de lift, ook bij een jong publiek.’

 

Schuringa heeft er flink de bezem doorheen gehaald. Te beginnen met de locatie. ‘De Stripdagen zaten op een soort industrieterrein in Gorinchem, dat had totaal geen aantrekkingskracht. Ik wilde per se naar de Randstad omdat het een dichtbevolkte streek is. De echte stripfanaten komen wel, maar je moet ook voldoende ander publiek in de buurt hebben.’ Daarom wil Schuringa ook aanhaken bij de nieuwe ontwikkelingen in de stripwereld: superhelden en graphic novels.

‘De tijden zijn veranderd, en de strip is ook veranderd. De strip is volwassen geworden, het is ingebed in de beeldcultuur. Als je strip en film combineert, kom je uit bij superhelden.’ Op de Stripdagen kun je daarom op een van de podia een discussie volgen over superheldenfilms en strips. Is de film hetzelfde als de strip? Wat is de wisselwerking tussen de twee? Waar komen de X-men eigenlijk vandaan? Ook de cosplayers doen hun intrede op de Stripdagen: mensen die rondlopen verkleed als hun favoriete stripfiguur en mee kunnen doen aan een cosplayer contest.

22-02 stripdagen superhelden

Illustratie: Kenny Rubenis

En ook de striptekenaars moeten de strijd met elkaar aan gaan. ‘Er komt een tekenbattle op het podium tussen Vlaamse en Nederlandse tekenaars. De Vlamingen vinden zichzelf namelijk beter, dus dat mogen ze eens laten zien’, lacht Schuringa. ‘Natuurlijk zijn er tekenaars die gewoon signeren, maar ze moeten ook andere dingen doen. Dat vinden ze ook allemaal leuk.’ Zo zijn er aan de lopende band interviews met tekenaars op een ander podium. Waarbij op het scherm hun werk wordt getoond. ‘Dat is belangrijk voor het grote publiek. Want dat kent misschien niet de tekenaar, maar wel de strip.’

Niet alleen de volwassen stripliefhebbers, ook de allerkleinsten worden bediend. ‘We hebben een kinderveiling om te laten zien hoe veilingen werken. Dat gaat precies op dezelfde manier als een echte veiling, met bordjes omhoog houden. Maar de inzet begint bijvoorbeeld op twintig cent.’

Het is nog maar een kleine greep uit alle activiteiten. Hiermee moeten de Stripdagen weer toekomstbestendig worden. ‘We hebben wel een paar jaar nodig om het klaar te maken voor een langere periode’, zegt Schuringa. ‘Er is veel discussie over, we zijn nog aan het zoeken.’ Of deze Nieuwe Stripdagen een goede eerste aanzet zijn, zal blijken als op zondagavond de deuren sluiten.

De Nieuwe Stripdagen
27 + 28 februari in De Broodfabriek in Rijswijk
Entreeprijs: 10,- (voorverkoop 7,50)
www.destripdagen.nl

Dit artikel is eerder verschenen in de Boekenkrant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *