radio

The Making of Agent 327

26 februari 2016
Stripjournaal

In mei is het precies 50 jaar geleden dat de eerste aflevering van Agent 327 verscheen in het stripblad Pep. Dat jubileum wordt dit weekend alvast gevierd als tijdens de Stripdagen het boek The Making of Agent 327 verschijnt.

Het boek geeft een mooi inkijkje in de wereld van Agent 327 en zijn rondborstige assistente Olga Lawina. Martin Lodewijk blikt zelf terug op de belevenissen van zijn stripheld. Hoewel, held... als persiflage op James Bond is de vriendelijke Hendrik IJzerbroot eerder wat weifelend en onhandig. Niet zelden is het Olga Lawina die eigenlijk de oplossing biedt.

Het jubileumboek maakt een flinke sprong in de tijd door zowel het eerste verhaal van Agent 327 op te nemen (zonder titel) als het laatste verhaal (De Daddy Vinci Code). In één klap zie je de enorme ontwikkeling die de strip heeft doorgemaakt, al was het maar van de vier pagina's voor het eerste verhaal, tot een volwaardig album voor het laatste. Maar zeker de tekeningen van die allereerste verschijning zijn fantastisch om te zien. Een beetje onbehouwen en met verhoudingen die niet helemaal kloppen, duidelijk van een tekenaar die nog een flinke ontwikkeling moet doormaken.

Martin Lodewijk had ook geen idee waar hij aan begon, vertelde hij bij BNR Nieuwsradio. Het begon als een korte parodie op James Bond. Daarna kreeg hij de vraag of hij er nog een wilde maken, en daarna nog een, en zo ontstond langzaam de Agent 327 die we nu kennen. 'Je begint eraan in je onschuld en het blijkt een figuur te worden dat zijn eigen leven een beetje gaat leiden. Dat zijn die dingen die je nooit gelooft wanneer je dat hoort van schrijvers. "Het boek schrijft zichzelf" of "Het verhaal ging een kant uit die ik niet verwachtte". Maar het blijkt vaak wel zo te zijn.'

Luister hier het gesprek terug dat Roelof Hemmen bij BNR had met Martin Lodewijk:

 

In het gesprek vertelt Martin Lodewijk over de animatiefilm die van Agent 327 gemaakt wordt. Er staat al een heel klein stukje online:

http://www.youtube.com/watch?v=1IkGeD1Ybk0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *