stripnieuws

'De Stripdagen zitten nog te veel in het verleden'

7 maart 2016
Stripjournaal

Een week na het weekend van de Nieuwe Stripdagen dwarrelt het eerste stof neer en kan de balans opgemaakt worden. Festivaldirecteur Ton Schuringa is tevreden, ook al is er nog een lange weg te gaan. 'Er waren meer bezoekers dan vorig jaar, maar het aantal viel me toch nog een beetje tegen.'

22-02 stripdagenMet veel bombarie werd het aangekondigd: dit moesten de NIEUWE Stripdagen worden. Weg met het suffe imago van oude mannen die met stoffen tasjes de stripbakken af gaan om de ontbrekende nummers op hun lijstje aan te vullen. De Nieuwe Stripdagen zouden een familie-evenement worden, die dankzij de gunstige ligging ook dagjesmensen en gezinnen zouden trekken.

'Ik ben heel tevreden. De ambities die ik had, zijn gehaald. De locatie was prettig, het gonsde wel. En ik heb veel enthousiaste reacties gekregen', zegt festivaldirecteur Ton Schuringa tegen Stripjournaal. 'Vanaf hier kunnen we verder, want er moet nog heel veel gebeuren. Er wordt in de stripwereld heel verschillend gedacht over de toekomst van de Stripdagen.' De evaluatie moet nog komen, maar Schuringa wil wel een voorschot nemen. Hij vindt bijvoorbeeld dat het nog te veel een festival van het verleden is. 'Het is nog steeds een grote beurs, met een focus op de traditionele strip. Maar het festival moet de stand van zaken van vandaag laten zien, en als het even kan van morgen.'

De belangrijkste vernieuwing voor de komende jaren is wat betreft Schuringa dat er meer door de stripwereld zelf gedaan moet worden. 'Een idee voor een expositie kan ook vanuit de stripwereld komen.' En hij wil in de toekomst veel meer focus op striptekenaars leggen. 'De traditionele opzet is dat uitgevers auteurs meenemen om te signeren. Maar met die auteurs kun je veel meer doen. We hadden nu al interviews met auteurs en een tekenbattle tussen Nederlandse en Vlaamse striptekenaars. Die battle was een van de hoogtepunten van het festival. Dat is veel verder uit te bouwen.'

Een punt van zorg voor Schuringa is de begroting. 'We redden het dit jaar maar net. Een veel te groot deel van de begroting is afhankelijk van inkomsten uit toegangsprijzen. Er moeten meer mensen met fondsenwerving aan de slag.' Het aantal bezoekers was flink meer dan vorig jaar, maar een precies aantal is er nog niet. 'Ik verwacht dat het uitkomt op 4000 à 5000 bezoekers. Dat valt me toch een beetje tegen, zeker gezien alle publiciteit.'

Kortom, er is nog veel werk aan de winkel. De basis is gelegd, de komende jaren moet er nog flink uitgebouwd worden.

 

One comment on “'De Stripdagen zitten nog te veel in het verleden'”

  1. Pop en co was er voor de 1e keer, het is voor ons een compleet nieuwe wereld. En inderdaad: een mannenwereld: mannen met tassen. (Soort omgekeerde huishoudbeurs) Wij denken dat het accent nog meer op 'beleving' kan komen liggen. 'Look alike' contexten bv (wie lijkt t meest op Jerommeke? oid) of verkleden als stripfiguur voor kinderen of volwassenen (bv gladiatorenkostuums uit bep stripverhaal) en die op de foto zetten. Interviews met bezoekers? Kleine korte geprojecteerde filmpjes van hoe een strip getekend wordt versneld afgedraaid? Koffiehoekjes bij uitgeverijen met inkijkexemplaren op tafel? Tekenwedstrijdje voor kinderen?
    Wat wijzelf een enorm succes vonden was de intekenprent van Hein de Kort: ik werd zelf in stripje getekend en vond dat super. Dat is een stukje 'beleving' en je kan thuis iets leuks laten zien. Pop en co is een fotostrip, elke week een nieuwe aflevering op de website:
    http://www.popenco.nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *