stripnieuws

Tien dagen lang strips in Haarlem

14 maart 2016
Stripjournaal

De tweejaarlijkse Stripdagen in Haarlem pakken dit jaar extra groot uit. Het festival duurt niet een weekend, maar tien dagen lang. Afgelopen week maakte de organisatie de eerste details van de programmering bekend.

Van 3 t/m 12 juni staat Haarlem in het teken van strips. Dat begint als vanouds met in het weekend van 4 en 5 juni een stripbeurs rond de Grote Kerk, maar de organisatie wil vooral een crossover maken met andere culturele genres. En dus kun je in de week daarna ook terecht voor theater- en muziekvoorstellingen, lezingen, workshops, cosplay-activiteiten en zelfs een modeshow (de Comic Sexy-lijn van Martin Draax, gebaseerd op strips uit de jaren 60).

Het belangrijkste van de Stripdagen Haarlem zijn de twee hoofdthema's waar veel exposities omheen gebouwd worden. Zo is er Underground in beeld als hommage aan de overleden tekenaar Peter Pontiac. Een groot deel van het werk van Pontiac is te zien in het Museum Haarlem. Een ander thema is De schilder getekend, geïnspireerd op het Jeroen Bosch Jaar en de stripbewerkingen die dat heeft opgeleverd. Natuurlijk is er een expositie het prachtige stripboek Jheronimus van Marcel Ruijters, maar er zijn meer striptekenaars die zich door schilders lieten inspireren. Zo krijgen Rembrandt van Typex, Vincent van Barbara Stok of Munch van Steffen Kverneland ook een plek in Haarlem.

De huisstijl van het festival is van de hand van Hanco Kolk, bekend van S1ngle, Gilles de Geus en Meccano. Met zijn minimalistische sierlijke lijnen weet hij een spetterend logo neer te zetten.

Meer informatie en het volledige programma van de Stripdagen Haarlem zijn te vinden op www.stripdagenhaarlem.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *