recensie

De duistere krochten van de Amerikaanse muziek

18 maart 2016
Stripjournaal

Na zijn optreden in De Wereld Draait Door heeft uitgeverij Scratch meteen extra exemplaren laten drukken van Erik Krieks In the Pines. Zijn versie van de typisch Amerikaanse Murder Ballads heeft indruk gemaakt.

Kriek Pines_Cover_HR-page-001Murder Ballads zijn songs gebaseerd op het rauwe Amerika van de negentiende eeuw, waar in de nadagen van het Wilde Westen zo'n beetje iedereen triggerhappy met een vuurwapen op zak liep, en waar het leven in kleine plattelandsstadjes gedomineerd werd door religie en moralisme. Zonder uitzondering beschrijven ze een wrede moord, niet zelden een crime passionel. Vooral het album Murder Ballads van Nick Cave heeft het genre bij het grote publiek bekend gemaakt.

Erik Kriek heeft er zijn eigen sausje overheen gegoten. Hij heeft vijf Murder Ballads bewerkt tot een stripverhaal. De songs zijn daarbij vooral een inspiratiebron geweest, hij heeft er heel nadrukkelijk zijn eigen draai aan gegeven. Met zijn donkere tekenstijl met dikke lijnen weet hij precies de sfeer te pakken die past bij dit wat duistere muziekgenre. Als je zijn verhalen leest, waan je je helemaal op het Amerikaanse platteland rond 1900, en je voelt aan de onheilspellende spanning dat er iets staat te gebeuren. Krieks keuze om per verhaal maar één kleun in zijn tekeningen te gebruiken, benadrukt het historische karakter. Alsof je naar een gerestaureerde zwart-wit film zit te kijken.

In the Pines - sample

Als klap op de vuurpijl vind je achterin het boek een cd met de Murder Ballads waarop de verhalen gebaseerd zijn. Het zorgt voor een mooie crossover tussen strip en muziek. Twee genres die elkaar perfect blijken aan te vullen. Erik Kriek heeft een pareltje gemaakt waarin hij zijn publiek kennis laat maken met een bijzonder fenomeen, en de mooi verzorgde uitgave maakt het helemaal af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *