interview

Striptekenaars redden stripwinkel met veiling

2 april 2016
Stripjournaal

Sinds een week staat de veiling die de Brusselse stripwinkel Het B-Gevaar moet redden online. Tientallen striptekenaars doneerden originele tekeningen of gesigneerde albums, waarvan de opbrengst naar de noodlijdende stripwinkel gaat. Morgen loopt de veiling af.

02-04 B-Aid 3

Ook in de veiling: het Nero-album waaraan de stripwinkel zijn naam ontleend heeft.

'Ik ben tevreden over de veiling tot nu toe', zegt Erik Deneyer, eigenaar van Het B-Gevaar. 'Sommige stukken hebben al een mooi bod gehaald. Het wordt nog verdomd moeilijk om ze los te laten, maar ze moeten verkocht worden.' Zijn winkel is de enige Nederlandstalige stripwinkel in Brussel, en dus gaat het lot van deze zaak veel striptekenaars in binnen- en buitenland aan het hart. Ze boden spontaan hun hulp aan toen Deneyer in de problemen kwam.

Het ging mis met Het B-Gevaar toen er problemen ontstonden met de verbouwing van het nieuwe pand voor de winkel. 'Het waren malafide aannemers die hun werk niet afgemaakt hebben', zucht Deneyer. 'En dan zit je met je huur en je lening die afbetaald moet worden, en dan lukt het allemaal niet meer.' Dankzij het geld van de veiling hoopt hij dat hij een doorstart kan maken, in het nieuwe pand. 'Het is niet alleen een financieel, maar ook een emotioneel hart onder de riem.'

Er zitten veel pareltjes tussen de veilingstukken, zo veel dat Deneyer er moeilijk zijn eigen favoriet uit kan kiezen. 'My Little Far-West van Alec Severin is wel een van mijn favorieten. Het is een grote tekening op A2 formaat. Maar ook het olieverfschilderij van Fred de Heij is subliem.' En dan kan hij niet meer stoppen. 'Ik ben apetrots op de integrale editie van Bone, gesigneerd en opgestuurd door Jeff Smith.' En ook Marc Sleen, de peetvader van het B-Gevaar (want de titel van een Nero-verhaal) heeft vijf gesigneerde albums gedoneerd. 'Hij is al 93, en heeft speciaal voor ons met bibberende hand zijn handtekening gezet.'

02-04 B-Aid 1

Deneyer durft weer vooruit te kijken. 'Ik ben zo lang met die verbouwing bezig geweest, straks wil ik weer doen wat ik leuk vind: strips verkopen. Ik ga niet dicht, zeker nu niet meer. Het B-Gevaar wordt groter dan voorheen!'

Het eerste veiling-item loopt af op zondagavond om 20.00 uur. De hele veiling is te vinden bij Catawiki.

2 comments on “Striptekenaars redden stripwinkel met veiling”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *