Captain America nu ook op het toneel

Na de blockbuster film van superheld Captain America verschijnt er nu ook een vleugje Marvel Comics op het toneel. Tijdens de Stripdagen Haarlem is er op 9 en 10 juni een voorstelling over Jack Kirby, de legendarische tekenaar en bedenker van Captain America en vele andere superhelden, waaronder X-Men, The Avengers, Iron Man en The Hulk. Zijn bijnaam in de stripwereld: The King of Comics.

The King and Me is eerder opgevoerd in Londen en New York, en vertelt het levensverhaal van Jack Kirby door de ogen van zijn creatieve partners Joe Simon en Stan Lee. Kirby was niet alleen een groot en belangrijk striptalent, hij was ook een getergde man. Opgegroeid in de armste wijk van New York, in de Tweede Wereldoorlog bijna een been verloren aan het front, miljonair geworden in de jaren vijftig en daarna weer alles verloren toen hij samen met Joe Simon een eigen uitgeverij probeerde op te richten.

In 1962 stond Kirby samen met Stan Lee aan de wieg van het Marvel Universum. Hij bedacht ongeveer alle superhelden die tegenwoordig in de bioscoop te zien zijn: X-Men, Fantastic Four, The Avengers, Thor, Iron Man, The Hulk. Na Kirby’s vertrek bij Marvel maakte hij een aantal reeksen voor concurrent DC, en creëerde daarbij een heel galactisch universum dat een grote rol speelt in geplande films rond Superman, Wonder Woman en The Justice League.

Het toneelstuk The King and Me vertelt Kirby’s opmerkelijke levensverhaal en zijn diep gewortelde gevecht om erkenning. Het wordt opgevoerd door acteurs van Theater Kwast, en tussen de scènes door worden fragmenten uit het werk van Jack Kirby gelezen door stripmakers en fans, waaronder Kenny Rubenis (Dating for Geeks), Erik Kriek (In the Pines) en Remco Polman (Floris van Dendermonde).

The King and Me is geproduceerd door Ger Apeldoorn, bekend als schrijver van televisiereeksen als ‘t Zonnetje in Huis, Sam-Sam en S1ngle. Hij heeft een geheim tweede leven als stripkenner en is onder andere jarenlang juryvoorzitter geweest van de Stripschapprijs vertaler van superheldenstrips.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*